Елизабет Льориш- търсач на тенденции

Цветът днес е спасителна алтернатива на уеднаквяването, имаме спешна нужда от него, казва Елизабет Люриш – един от трендмейкърите на изложението Maison et Objet

 

Калина Константинова

 

Изложенията за обзавеждане и декорация могат да са много плашещи и обезкуражаващи с техните хиляди квадратни метра площ и стотици мебели, предмети и сценографии. Maison et Objet улеснява посетителите със своята основна по-обща тема, зададена по традиция от бюрото по стил Nelly Rodi, както и с трите пространства, създадени от трима независими декоратори (Елизабет Люриш, Франсоа Бернар и Франсоа Делко), експерти в своята област, които разкриват по-конкретни тенденции, вдъхновени най-вече от продуктите, изложени по щандовете на салона. По време на септемврийското издание на изложеннието пространството на Елизабет Люриш – интериорен дизайнер, декоратор и трендмейкър, една от основните фигури на изложението, под надслов Color Power, беше особено впечатляващо. Разговаряме с нея за актуалните насоки и идеи, за вдъхновението и отговорността да анализираш и задаваш тенденциите.

 

Г-жо Люриш, мотото на изложението Maison et Objet този септември е „мета чувствителност“, въпреки това пространството, което сте създала, е напълно реално, изпълнено с ярки цветове и положителни емоции…

 

Агенцията Nelly Rodi задава общата рамка, социалния контекст. Нашата роля, на мен, на Франсоа Бернар и Франсоа Делко, е да открием по щандовете на изложението как реално производството е повлияно от тази рамка, но също така да усетим нови идеи и вдъхновения. Що се отнася до мета вселената, тя определено вече е сред нас и ще се развива все повече и повече, но това не означава, че ще загубим контакта с предметите, мебелите, че ще се лишим от допира с тях. Аз например съм много чувствителна по отношение на всички сетива. Когато създавам пространство, винаги се интересувам от емоционалната страна на нещата, от чувствата на посетителите.

 

По отношение на цветовете, виждаме две тенденции. От една страна – приглушените преливащи пастелни тонове, които сякаш „срамежливо“ се възраждат, а от друга – наблюдаваме връщане към 70-те с ярки тонове и смели комбинации. Как взаимодействат тези две теми?

 

Така е, тези две тенденции, въпреки че са разнопосочни, са силно представени по алеите на изложението. Първата, тази с преливащите цветове, е добро отражение на общата тема за мета вселената. Тя ни пренася в един магичен, мечтан свят, в който нищо не е напълно сигурно и може да се променя. Виждаме тази тема в много стъклени и пластмасови предмети и мебели, което  добавя идеята за прозрачност, отражение, много приятна и носеща положителни емоции. Завръщането към естетиката на 70-те години пък ни носи една по-голяма сигурност. Там цветовете са ярки, смели, дръзки. За сценографията на това пространство се вдъхнових от ретроспективата на Джозеф Алберс, която видях наскоро, и неговата забележителна работа върху цветовете и влиянието им върху нашето възприятие.

 

 

 

Във връзка с тази втора тематика сте обособила няколко зони със силно присъствие, въздействащи като картини или натюрморти, дори като кино декори, в които цветът е с главна роля. Разкажете повече за тях.

 

Исках да представя един по-задълбочен прочит на теорията за цветовете. Цветът днес се утвърждава като спасителна алтернатива на актуалните проблеми и кризи, но и срещу уеднаквяването и стандартизацията. Изборът на цветовете в моята експозиция може да бъде видян като манифест, поемане на риск, но и шокова терапия. Защото цветовете ни помагат да се чувстваме добре. Те са свързани с нашите желания, чувството ни за свободата, предлагат ни дори  бягството от реалността. Имаме спешна нужда от тях.

Играта на съчетаване на цветовете незабавно предизвиква въображението, благодарение на своята емоционална сила, но и благодарение на всички географски, исторически и културни препратки от целия свят, които всеки може да припознае според своята чувствителност. Към това семантично богатство се добавя многообразие от емоции, моментално извикани от тези вибрации и   взаимодействия. Тъй като цветът влияе на нашето настроение, поведение и мисли, той по този начин ни носи лечебна енергия, трансформира нашата връзка със света, нашите възприятия и нашите емоции до такава степен, че т.нар „coaching colometrique“ е новата модна терапия.

Независимо дали цветът е плътен, преливащ, в нюанси на контрасти или допълнения, той играе съществена роля за атмосферата на интериора и на обществените пространства. Той оцветява и структурира пространствата, внася енергия и ритъм. Безкрайните цветови комбинации освобождават креативността и позволяват разнообразни изяви и смелост.

 

 

 

Как се чувствате като трендмейкър, имате ли самочувствие на човек, който създава тенценциите? Имате ли чувство, че притежавате супер сили, които ви помагат да усещате идеите преди всички?

 

Не, и това е много изморително за моите сътрудници. Никога не съм напълно сигурна, винаги обмислям, премислям. Така или иначе, всичко е въпрос на личен избор. Аз не мога да твърдя със сигурност, че точно това е цветът на годината, но той е такъв според моята чувствителност. Аз усещам сигналите и ги анализирам, благодарение на целия професионален и личен опит, който съм натрупала досега. Но работата остава лична.

 

Каква е вашата отговорност към младите дизайнери?

 

Аз съм доволна, когато дизайнерите ни преотстъпват своите творби, защото и те знаят, че ще ги представим по най-добрия начин, ще ги включим в сценография, за да изпъкнат още повече. Това, което харесвам  в моята професия, е възможността да създавам мечти, красота. Може да звучи малко претенциозно, но в този толкова сложен свят, в който живеем, искам да оформя защитено пространство, в което да насочвам хората, да давам идеи и за мен това е  удовлетворяващо. Аз съм влюбена в професията си и мисля, че хората го усещат.

 

Освен завръщането на цвета, какви други тенденции наблюдавате в момента?

 

В момента хората се отдръпват от т.нар total look. Всеки създава собственото си пространство спрямо собствените си възприятия. Занаятчийските продукти, толкова представени на изложението, продължават да са на мода. Продуктите втора ръка, тези, които разказват истории, които носят смисъл, са особено търсени. От друга страна съм особено впечатлена от работата на дизайнери като Индия Мадави, Кристоф Делкур, братята Бурулек – те създават изключително красиви и оригинални мебели и предмети, които продължават да ни карат да мечтаем. По отношение на материалите, трябва да се отбележат лакираните повърхности, развитието на керамиката.

 

 

 

 

 

Специални издания