Екстериорът като център на интериора

Лека и непретенциозна визия на къща край морето

 

Проект Hush architects

Снимки Георги Петев, студио Бленда

 

 

 

Откриваме тази елегантна, сдържана и чаровна къща на север от Балчик, на първа линия в голф комплекс. Авторите на проекта я преобразяват, така че да се отличава от останалите сгради, но в същото време да се вписва в облика на мястото. „Решихме да следваме линията на арките, много отива на морска къща. Запазихме съществуващите към басейна и направихме всички останали отвори арковидни“, разказват Hush аrchitects. Къщата била с малки прозорци и в новия проект те са отворени до долу. Някои стени са премахнати, като например тази между дневната и верандата, за да се отвори гледката и да влезе повече светлина.

Цялата къща е пребоядисана с по-груба мазилка, като интересното е, че един и същи цвят и материал е ползван навсякъде – за фасадата, за интериора, дори за керемидите и комините. Изборът на екстериорна мазилка за вътре придава по-груб и суров аспект на повърхностите, което носи усещане за история.

 

Заданието за къщата от 270 квадрата, разпределени между дневна зона, 4 спални и три бани, е да се реализира много бързо – само за два месеца. Затова промените във вътрешната архитектура са минимални, като основната им цел е повече простор и по-изчистено пространство. Основната корекция е на дневната част – тя била на две нива със стъпало, което е премахнато.

 

Стилът на интериора е трудно да се дефинира –  в него звучи минималистичен поглед, но в същото време се долавят провансалски нотки и бохемски дух. Търсена е ненатрапчива, лека, непретенциозна визия, без излишно утежняване с твърде много вградени мебели и облицовки.

 

С изключително важна роля за проекта са картините на художника Искрен Илиев, които придават характер на интериора и оставят силен визуален спомен.

 

Цялата къща е в меките тонове на бежовото, оживени с цветни акценти на стени и мебели, които са различни във всяка стая. Големите прозорци превръщат гледката към зеленината и морето истинска картина – част от интериора. „Така екстериорът е център в интериора“, казват авторите.

 

Специални издания