Експертни съвети за почистване и грижа за травертин

Едно от най-популярните интериорни и екстериорни решения в сферата на облицовката и настилката е естественият камък травертин. Той е предпочитан както за декорация на дома в различните помещения, като кухни, бани, така и за поставяне на външни фасади и настилки.

 

За да се поддържа красотата на травертина, е необходимо неговото правилно и редовно почистване. Как да осъществявате правилна грижа? Отговорът ще откриете в тази статия.

 

Съвети за почистване от Ramois.com

 

Ако искате да запазите дълготрайността и функционалността на облицовката с този естествен камък и да се радвате на луксозния му вид с години, трябва да бъдете внимателни към неговата поддръжка. От Рамоис дават следните съвети, свързани с почистването и грижата:

 

1. Бъдете внимателни с подбора на препарати

 

За разлика от някои повърхности, които позволяват третирането с универсални почистващи средства, тук агресивните съставки в някои препарати могат да повлияят неблагоприятно. Възможно е при по-силни агенти плочите да се обезцветят, да загубят своя блясък и дори да се стигне до повреда.

 

2. Почиствайте повърхността с подходящи средства

 

Не третирайте с телени четки или други агресивни почистващи средства, защото може да рискувате да надраскате плочите. Използвайте четка с мек косъм или подходяща микрофибърна кърпа, която ще премахне замърсяванията без да повреди травертина.

 

3. Внимавайте с петната

 

Поради естеството на материала, формирането на петна е често срещано. За да бъде чисто, трябва да извършвате редовно почистване.

Помислете още за грижата и защитата на този тип облицовка. Един от недостатъците на материала е чупливостта му. Поради този факт, трябва да бъдете внимателни с изпускането на тежки предмети.

 

 

Как се извършва почистването в стъпки?

 

За да бъдете сигурни, че извършвате правилно грижата за травертина, трябва да следвате няколко стъпки.

 

Премахване на замърсяванията

 

Извършва се с помощта на подходящи средства. Съществуват специални препарати за естествен камък. Те могат да бъдат под формата на готови работни разтвори или концентрати. Те са деликатни, ефективни и безопасни за такъв тип повърхности.

 

Защита

 

За поддържането на блясъка и функционалността на плочите, както и да се запази резултата от почистването, е препоръчително да се извърши импрегниране. Този материал притежава пори, които лесно могат да задържат вода, прахови частици и други.

Импрегнирането защитава повърхността от проникването и натрупването на замърсяванията и служи като поставяне на защитен филм. Това ще осигури дълготрайност и дори може да повлияе върху освежаването на облицовката.

 

Поддръжка

 

След импрегнирането идва време на поддръжката. Тя включва периодично третиране със специални препарати и премахване на натрупаните прахови частици и петна.

По този начин травертинът, който е част от вашия интериор или екстериор, ще бъде почистен, защитен и поддържан.

Специални издания