Единство и простор

Съвременен стил с препратки към индустриалния дизайн в столична семейна къща

 

 

Проект: Hush Architects, Деница Атанасова, Елена Рахова, Димитър Рахов

 Снимки: Studio Blenda, Георги Петев

 

S12 e проект за вътрешно преустройство и интериор на редова къща, разположена в затворен комплекс в подножието на Витоша. Външният облик на сградата е запазен, за да не се наруши цялостната визия на комплекса. Общата квадратура е 295 кв.м., разделени между сутерен и три етажа.

Новите обитатели са младо семейство с три деца. Желанието им е било съществуващата къща да се превърне в техен семеен дом, като интериорът и разпределението да отговорят на нуждите и ежедневието на всеки член от семейството.

В началото на работния процес те споделят желанията си за мебелите и цялостното настроение на интериора – предпочитанията им са били към материали като естествена дървесина, видима тухла и неръждаема стомана – устойчив и изпитан от тях материал, особено за кухненски плот.

Върху тези насоки се базира цялостната визия на интериора. В концепцията е търсен съвременен стил с препратки към индустриалния дизайн и ведри акценти, като лампата Zettel’z на Ingo Maurer, фотьойлът Sam Son на Konstantin Grcic, интересна селекция арт тапети, както и наситени цветове на част от корпусните мебели.

За да се постигне усещане за единство и простор в къщата, авторите на интериора обединяват максимален брой помещения, а където това не е подходящо, използват стъклени прегради, за да може погледът да преминава свободно, но в същото време да има възможност за уединение. Големите прозорци отварят къщата навън и подсилват впечатлението за светлина и простор.

Функционално сградата е разделена на зони по етажи. Обединяващ елемент между тях е облицованата с декоративни тухли носеща стена до стълбата.

Дневната зона е на ниво сутерен и на първия етаж, а самият сутерен е основният достъп към къщата за семейството. Гаражът е на това ниво, там са разположени и антре с гардероби, перално помещение, тоалетна и зона за почивка и работа. Естествена светлина е осигурена чрез английски двор по цялата ширина на етажа, завършен с жива зелена стена.

Еднораменна стълба и плъзгаща се врата водят до партерното ниво, където са сепарирани кухня, трапезария, дневна и още един санитарен възел. На това ниво е вторият вход към къщата, както и дворът към нея.

Вторият етаж на сградата е „детски“. Представлява три отделни стаи, санитарен възел и дрешник зад стъклени плъзгащи врати. Матираното стъкло, което разделя дрешника от банята, осигурява дневна светлина и в нея. Добавена е стъклена врата към една от спалните, за да внесе светлина и простор в коридора на етажа.

На трето ниво е разположена родителска спалня с баня, дрешник и тераса. Стъклените врати и паравани спомагат целият етаж да се възприема като едно общо пространство.

Впечатляваща е изчистената и ясна линия на всички пространствени решения. Голямата площ е разпределена практично и удобно, без излишно обзавеждане, но с всичко необходимо за комфорта. Сърцето на дизайна е умелото съчетание на спокойни, класически мебели и елементи с ярък характер, а комбинацията на хладно индустриално излъчване с настроението на уютен дом прави интериора наистина специален.

 

 

 

Специални издания