До езерото

Стара семейна къща, разширена и осъвременена, в активен диалог с природата

Проект и снимки студио Cardin Julien

Калина Константинова

 

Къщата се намира в градчето Сен Дона на север от Монреал. Разположена е на стръмен терен, на брега на езерото Аршамбо. Обградена е с гъста растителност, осигуряваща сянка и свежест през лятото. Построена е преди повече от 40 години от бащата на настоящия собственик като семпла хижа, в която семейството е прекарвало ваканциите си. Трябвало е да бъде разширена и осъвременена, за да бъде по-приветлива и удобна за новите обитатели и да може да се използва през цялата година. Добавена е нова тераса, гледаща към езерото. Прозрачната й стъклена преграда позволява разкриването на красива панорама. Тя може да се използва от ранна пролет до късна есен и осигурява пълноценен диалог със заобикалящата природа.

 

Къщата е разширена и в задната си част, където са обособени гараж и помещение за складиране на зимна екипировка. Интериорът е оставен до голяма степен в автентичния му вид в конструктивно отношение, но е с изцяло ново обзавеждане. Съхранени са голяма част от автентичните елементи, като дървените покрития, каменната стена, камината, някои мебели, които пазят спомена за миналото, останалото обзавеждане е осъвременено.

 

Създадено е едно общо пространство, в което се намират кухнята, трапезарията и дневната. Кухненският кът е решен в сиво, което му придава силно съвременно излъчване. Голяма част от мебелите също са в сивата гама. Дървените облицовки и каменната стена носят типичния за планинските хижи уют. Големите прозорци с черна дограма имат интересен графичен ефект и позволяват на интериора да бъде облян от естествена светлина почти през целия ден.

 

Новият дом продължава да е любимо място за прекарване на ваканциите на семейството, носи спомена за отминалото време, но е функционален и съвременен, адаптиран за нуждите на новото поколение.

Специални издания