До езерото

Осъвременяване на извънградска хижа в канадската провинция

 

Калина Константинова, проект Paul Bernier Architecte, снимки Raphaël Thibodeau

 

Канадското архитектурно студио Paul Bernier получава поръчка да реновира едноетажна извънградска дървена къща, разположена на брега на езерото Торо в квебекската провинция Ланодиер. Собствениците притежават мястото от 40 години, но решават, че е време да го модернизират и разширят.

Архитектите предлагат да надстроят постройката, но по начин, който ясно разграничава различните епохи и стилове. Така новата, подчертано съвременна конструкция, определено контрастира с оригиналната хижа с рустикална визия. Въпреки това, благодарение на тъмната тоналност, избрана да покрие изцяло екстериора, се постига единство.

В интериора комбинацията между стилове и епохи е очевидна. Красивата стара каменна камина е реставрирана и е разположена в центъра на пространството на първото ниво. Тя определено е връзката с миналото на дома.  Новото стълбище, водещо към второто ниво, пък е с изчистена форма, леко и ефирно.

Надстрояването на дома, освен че увеличава пространството, разкрива красиви гледки към околната среда и близкото езеро, които не са били толкова впечатляващи, когато е бил само на едно ниво. Сега целият интериор е облян от естествена светлина, благодарение на големи прозорци и остъклени отвори в покрива.

В интериора рамките на вратите и прозорците, както и кухненският остров, са решени в черно, контрастиращи с белите стени и дървените елементи.

Обзавеждането е пестеливо, като е привилегировано удобството и практичността.

 

Специални издания