До гората

Свежест, простор и хармонична връзка с природата в къща в с. Лозен

 

Фотограф: Димитър Кокаланов

Проект: дизайн Невена Гаргова, инж. Юлияна Жекова

 

 

Тази обширна къща се намира в с. Лозен и граничи с гората. Нейната площ от 370 м2 е разпределена на четири нива – на първия етаж се намират трапезария и кухня с тоалетна и складово помещение, на втория е обособен апартамент с кухня, баня с тоалетна и дрешник, на трето ниво са 3 спални с 2 бани и мокро помещение, а на четвърто има зона за спорт с баня и място за четене и почивка.  Обитателите са младо семейство с дете в начален клас с активен начин на живот. Семейството търси баланс между бързия достъп до града и живота сред природата и затова избира близкото до София село Лозен. Заданието е домът да има удобства и лично пространство за всеки член от семейството. Едновременно с това той трябва да бъде отворен и за по-възрастните родители и приятели, които да разполагат със свой собствен етаж, когато гостуват.

Интериорният дизайн е ориентиран към преливане на границите между екстериор и интериор и е изцяло вдъхновен от природата. Търсената връзка с гората и планината е подчертана с множество елементи в архитектурните решения и използваните материали и цветове: високите прозорци, асоциацията с природата във визията на кухненския остров (кварц Silestone), трапезарните столове във формата на листа, декоративните тапети с елементи на растителност и планини, както и настилките – гранитогрес, наподобяващ камък на основното ниво, паркет и мокет, напомнящ мъх, в спалните помещения.

Цветовете отново са подбрани в хармония с екстериора – в зелената гама за пролетта и лятото, в тъмносиво – за есента и зимата, когато гората се преобразява и остават само стеблата и клоните на дърветата. А родителската спалня, в която залязва денят на семейството, е в синхрон със залеза, казва авторът на проекта.  Дори парапетите са създадените с идеята за повече простор и светлина – Clear Vision стъклото подсилва това впечатление и внася допълнителна светлина в стълбището и коридорите.

Стилът на дома носи спокойствие, но къщата предразполага и към активност – тук има място за спорт, а от имота започват горски пътеки за разходка.

Голямо предимство за комфорта на обитателите е, че в обширната дневна, която обединява кухня, трапезария и веранда, са обособени малки зони, в които всеки има свое индивидуално пространство. Друго функционално решение е кварцовият остров с барплот с вградена мивка и хладилник за вино, oколо който се събира семейството и приятели. Трапезарната маса до витрината с гледка към гората дава рядката възможност на обитателите да бъдат в компания на катерички, сърни и птици.

 

 

 

Специални издания