Дом с мултифункционално сърце

Минималистичен дизайн за обновената къща на артистично семейство с деца

 

 

Проект: Ателие Студио М+

 

Проектът е със семпъл минималистичен интериорен дизайн с артистична нотка. Авторите успяват да постигнат максимално оползотворяване на пространството и да обновят къщата и интериора по красив и стилен начин. Самите клиенти са с отношение към музикалното и изобразителното изкуство и част от творбите в интериора, артистично допълнение на вътрешното пространство, са рисувани от тях.

Ремонтът на къщата включва подобряване на енергийната ефективност, но  без промяна на оригиналния вид на сградата. Изключение правят новите капандури и оптимизирането на размера на прозорците на хола с цел отваряне на гледката към забележителния зелен двор, който се слива с гората.

В интериора откриваме функционална оптимизация на двете основни нива на къщата, разпределени в ясна схема – на приземния етаж са разположени просторна всекидневна с кухня, кабинет, стая за гости и санитарен възел.

Вторият етаж съдържа родителска спалня, просторна детска стая със зони за игра, сън, занималня и санитарни възли.

В подземното ниво има технически и сервизни помещения, а в случая и музикално студио.

Основната концепция на интериорния дизайн започва с оформянето на „сърцето на дома“ – четири отделни стаи се обединяват в просторна дневна зона с един централен елемент, натоварен с много функции.  Така е създадена красива минималистична атмосфера, но в същото време е осигурено достатъчно място за съхранение. Всяка страна на този централен модул отговаря функционално на различна зона. Дневната е просторна и разделена на две части. Библиотеката съответства на зоната за пиано и уединено кътче за четене. Дълбоките кухненски шкафове осигуряват място за съхранение на ежедневни предмети като кафемашина, кана и други, които в същото време са леснодостъпни през прибиращи се мебелни врати. Този тип функционални решения помагат на обитателите да водят комфортен начин на живот и да се наслаждават на интериор с минималистичен дизайн, който скрива от погледа всички битови вещи.

Интериорът е с международна награда BIG SEE Interior Design Award 2022 – winner.

 

Специални издания