Дом за цветен живот

Многопластово усещане за съвременен градски дух в столичен апартамент от 30-те години на миналия век

 

Интериор: 5R studio – арх. Р. Зортева; арх. П. Демирева, www.5rstudio.eu

Снимки: Гери Дерменска

Антоанета Баева

 

 

Откриваме този забележителен апартамент в центъра на София, в сграда, строена тридесетте години на миналия век.

Жилището е дом на младо семейство с малко дете, което води активен социален живот в  мултикултурна и многоезична среда. „Творческата задача, която си поставихме като архитекти на пространството, беше да изградим подходящия фон,  който да подчертава и да е в съзвучие с многоцветния живот на обитателите. Да намери пресечна точка между съвременните вкусове и сантимента към миналото на собствениците“, казват 5R studio.

Застроената площ е 100м2, като оригиналното разпределение включва централен вестибюл с портал към дневна, две спални, отделна кухня и баня. Желанието на собствениците е да живеят в съвременно, светло и функционално пространство, в което да могат да се наслаждават на интересите си в областта на изобразителното изкуство, музиката и фотографията, да посрещат гостите си в непринудена и творческа обстановка и, разбира се, да имат комфорт в ежедневието си.

Така дефинирана, задачата води до обособяването на детска стая в помещението на някогашната кухня и обединяване на две спални в по-голяма дневна с кухня и трапезария.

Едно от нестандартните решения – свързването на родителската спалня с дневната зона с широка врата тип „хармоника“, е породено от желанието на възложителите за отвореност на пространствата и липса на ограничения.

Жилището се намира на последен етаж в сградата, което не позволява подобряването на функционалността на санитарния възел. За сметка на това, тъмният вестибюл е превърнат във въвеждащо и обединяващо отворено пространство между дневната зона и родителската спалня, а най-тъмната му част, скрита зад изцяло огледална стена – в  удобно складово пространство.

Интериорът носи многопластово усещане за съвременен градски дух. Запазено е  присъствието на оригиналния контекст чрез експонирането на старите тухлени стени, бетоновите греди и дървеното дюшеме. В този контекст е вписано ново обзавеждане с изчистен детайл и естествени материали, допълнено с ретро и second-hand елемeнти.

Характерна жизненост придават цветните акценти в обзавеждането в съзвучие с картините от личното творчество на дамата- собственик.

 

Специални издания