Домът на „градските отшелници“

Тристаен апартамент в Тайван кани природата в интериора

 

Калина Константинова, проект и снимки Essence Space Design

 

Апартаментът се намира на петнайстия  етаж в модерна сграда в квартал Nantun в Тайчунг, Тайван. Простира се на 125 кв.м и разполага с 3 стаи. Собствениците, възрастна двойка с големи деца, които вече не живеят с тях, мечтаели за многофункционално и гъвкаво жилищно пространство, в което да усещат, че се намират сред природата, а не в центъра на града. Искали да имат зони за пиене на чай, за писане на поезия, за съзерцаване на растения. Искали да се превърнат в „градски отшелници“.

Архитектурното студио Essence Space Design, автори на проекта, се вдъхновяват от древнокитайския поет Тао Юанмин и неговата философия за свързване с природата.  В интериора тя присъства на много нива. Още от входното пространство е обособена пътека с чакъл и каменни стъпала, която напълно заличава границите между интериор и екстериор. Тя отвежда към озеленена тераса с място за дегустация на чай. Дървена секция отделя входа от останалата част на дома. Кухнята, дневната и трапезарията са в общо пространство с поглед, изцяло насочен към терасата.

Акцент в интериора е самият му център, обособен като прозрачна кутия, в която е разположена масичка за чай. Стволове на дървета създават изключително приятно усещане за свежест и допир с природата. Настилката от чакъл само подсилва чувството за свобода. Създаден е интересен контраст между естествените елементи и своеобразното им затваряне в кутия, сякаш са ценни експонати, запазени по най-добрия начин, за да бъдат съзерцавани.

Играта между текстури, тонове, светлина и сянка придава на интериора динамичност и същевременно усещане за спокойствие.

 

 

 

 

Специални издания