Дневна на открито

Къща в Ситония, отлично вписана в духа на околността  

 

Проект: L6 studio

Снимки: Studio Blenda / Георги Петев

 

 

Тази къща се намира на около 50 м от плаж в южната част на полуостров Ситония, Гърция. Теренът е в малко селище с вилни редови сгради и остава незастроен дълго след като са построени останалите къщи. Ориентацията му е с посока югоизток към морето. По местните урбанистични наредби за тази територия големината на сградата може да е максимално 200 м2. Климатът е субтропичен като ежегодно се случват силни порои, които заливат околността на около 30-40 см височина и ерозират терените.

 

Целта на проекта е да се създаде сграда за целогодишно обитаване с ориентация юг-югоизток към морето. Ослънчаването на тази част от фасадата е целодневно през летните месеци, а температурите са високи и трябва да се предвиди сигурна слънцезащита. Програмата за проектиране предвижда голяма вътрешна дневна, лятна дневна с кухня отвън, 3 самостоятелни спални с бани, едната от които е свързана с дневната, както и отделна баня отвън с възможност за поставяне на каравани в тази част на двора.

 

Поради размера, ограничен във визата за строителство, се предлага организация на помещенията, при която в спалните за гости се влиза отвън откъм басейна, който е „общото пространство“ на дома през лятото. Това позволява да се избегне вътрешна връзка със спалните и да се спести квадратура, както и всички бани да са с прозорец, гледащ към градината. Дневната е отворена с витрини в 3 посоки и е максимално свързана с околната среда. Лятната дневна е ориентирана така, че да се вижда морето през директната връзка с плажа, като е отворена в две посоки и осигурява постоянно леко движение на вятъра. Сградата е задигната на височина 80 см от терена в случай на силен порой.

 

Отчетено е въздействието върху околното пространство. Проектираната къща е едноетажна и, макар монолитна като обем и материали, тя не доминира над останалите сгради. Каменните стени са от същия материал като съседните постройки и е създадена цялостна връзка със селището. Къщата е изградена на тераса над терена, в която е вкопан обемът на басейна, а цялостната композиция позволява на сградата да се впише добре в околната среда. Добавените обеми от слънцезащитни елементи подсигуряват по-дълго дневно обитаване навън и са връзката на пространствата вътре-вън, чието преливане е целта на един летен дом. Озеленяването е с местни растителни видове.

 

Специални издания