Димитър Цанев, IXDesign: дизайнерът спестява на клиентите си време, нерви и пари

IXDesign е студио, специализирано в създаването на интериорен дизайн. Фирмата е с богат опит – тя е наследник на „Комет“, създадена през 1992г. и автор на ключови обекти като голяма част от метростанциите в София, шоуруми на „Hyundai“, проекти за „Chipita Bulgaria“, „Nestle“, „Ikea“, всички „McDonald’s“ ресторанти в България и Македония, огромен брой хотели по морето и планинските курорти и други. IXDesign предлагат модерен и изчистен интериорен дизайн за апартаменти, офиси и заведения, проекти на мебели, кухни, спални, парапети, козирки, стълби и др.

 

 

Имате дълга история – как се промени студиото от 1992 година до днес?
– IXDesign, стартира под името „Комет“ като основна дейност беше производство на нестандартни изделия от неръждаема стомана. Изпълнявайки стотици проекти през годините, достигнахме до момент, в който желанието ни да проектираме надделя над това да произвеждаме. Така се роди IXDesign– студио за интериорен дизайн и архитектура. Годините натрупан опит като изпълнители ни даде дълбоки инженерни познания, които много успешно прилагаме в проектите си, защото не мислим само за визията, а и за самото конструктивно решение.

 

С какво е различно вашето студио като подход, услуги и стил на работа?
-IXDesignсе отличава от другите студия за интериорен дизайн като предлага много добре оптимизирани пакети с услуги– подходящи и за най-взискателните клиенти, иновативно проектиране: 3D визуализации; VR презентации, макети; 3D принтиране; анимации; консултация преди покупка на жилище и, не на последно място – нашата платформа позволява всичко това да се извършва изцяло онлайн при желание на клиента.

 

Как работите сега, във време на изолация?
Както споменах, платформата, върху която е базиран сайтът на IXDesign, предоставя изцяло онлайн поле за работа. Клиентите може да проследяват всяка стъпка от изработката на проект за интериорен дизайн, до подаването и получаването на информация, необходима за проекта. Стремим се постоянно да подобряваме качеството на онлайн услугите ни, за да може процесът да става все по-интуитивни и улесняващ потребителите.

 

Какво е най-важното в комуникацията с клиентите?
За нас най-важното е да представяме идеите си (особено при началните проекти) по възможно най-опростен начин, за да може нашите клиенти да се ориентират за всеки елемент в тяхното жилище, офис, заведение. Тези лесни за разбиране проекти са придружени от всички нужни документи и чертежи в най-малък детайл и с безкомпромисни визуализации.

 

Къде най-често бъркат хората в плановете си за ремонт и обзавеждане? Кой е най-важният съвет, който бихте дали на тези, на които предстои обновяване или създаване на жилище?
Най-честата грешка, която правят клиентите, е да потърсят помощ от интериорен дизайнер, без преди това да са помислили в каква посока биха искали да вървят. При огромното разнообразие от стилове, вид обзавеждане и т.н. това се оказва проблем. Друг проблем при част от клиентите е желанието за постигане на „дизайн като от корица“, който обаче да излезе много евтино. Винаги, когато се правят компромиси от материали, детайли и ремонтни дейности, си проличава лошата реализация. Както се казва – дяволът е в детайлите. Съветваме клиентите си да направят проучване – какво им харесва – стилове, обзавеждане и др. и да си направят добра преценка каква сума биха похарчили за реализирането на проекта за интериорен дизайн. Тук те могат да се възползват от услугата за консултация преди покупка на имот.

 

Как клиентът може да допринесе за пълноценното изпълнение на един проект? И как може да попречи?
Всяка помощ от клиента е добре дошла. Ние от IXDesign отделяме изключително много време при първата ни среща, с цел да се запознаем с него и неговите изисквания, какво харесва, какви цветове му допадат, какви хобита има, за да може проектът, изготвен от нас, да отговаря най-добре на неговата същност до последния детайл. Пречките, които може да се получат, са най-вече когато клиентът не оставя дизайнера да мисли и да предложи своето виждане за нещата, а именно това е неговата работа. Най-добре е да се доверите на избраното дизайнерско студио, да поставите своите изисквания, да оставите дизайнерът да разработи идеите професионално и след това при нужда да се направят корекции.

 

Защо е важно да се обърнем към дизайнер и архитект при ремонт и обзавеждане?
Всеки човек, който някога се е захващал с ремонт, знае колко стресиращ може да бъде, а хората, които никога не са правили ремонт, дори нямат престава с какво се захващат. Търсенето на помощ при изработка на интериорен дизайн от професионалист елиминира целия стрес и икономисва време на собствениците, дизайнерът ще вложи своя опит и въображение, ще се наеме с организацията и ще помогне при изготвянето на бюджет. Много студия, включително IXDesignсе, ползват преференциални цени от подизпълнители, които моментално се отразяват като икономия в крайния бюджет.

 

Какво е модерно и какво е демоде в интериора?
Изразът – „всяко ново е добре забравено старо“ важи с пълна сила в интериорния дизайн. Много тенденции от миналото срещаме и днес в домове по цял свят. Има, разбира се, и доказани линии в модата: душ кабината е заменена с душ параван, актуални са вградените тоалетни, окачените тавани, скритото осветление, системите за автоматизация на дома, влагането на повече естествени материали, по-меките цветове… Интериорният дизайн е свързан с модния дизайн – двете вървят ръка за ръка. Важното е кое е най-подходящо за жилището и желанието на клиента, а дизайнерът ще подбере правилната комбинация, така че всеки детайл да е актуален и да е в симбиоза с цялата визия.

 

Как според вас ще се промени интериорът и обзавеждането след кризата с коронавируса?
Според мен кризата, която ще се появи след изчезването на COVID-19, ще е предимно финансова и ще засегне много сектори, включително и строителния. Не мисля, че интериорът ще претърпи метаморфоза след приключване на пандемията, защото нещата, които са се харесвали на хората преди, ще се харесват и след това. Друг е въпросът, как ще реагира пазарът – ще станем ли свидетели на поевтиняване на имоти и услуги или точно обратното. Този, който може да отговори на тези въпроси, утре ще е милионер.

 

Върху какво работите в момента?
В момента IXDesign работи по един нетипичен за нас проект, рустикански стил къща, която е проектирана от колега архитект, а инвеститорът ни потърси, за да вдъхнем живот в архитектурния проект, да го „вдигнем“ на 3D, да го обзаведем и визуализираме с цел тази къща да се представи по-добре след нейното завършване и последвалата продажба. Това е една от услугите, които стават все по-модерни в днешно време. Изготвя се 3D визуализация на помещение, което ще бъде обявено за продажба, защото един такъв проект дава много по-добра яснота на бъдещия купувач – как пространството би могло да изглежда и това винаги вдига цената. Работим и по цялостен проект за интериорен дизайн на апартамент в София.

 

Специални издания