Детство без граници

Детска площадка в Китай, изградена само за месец, позволява на най-малките да развиват въображението си

 

Калина Константинова, проект Atelier Scale

 

Децата заслужават да се развиват и играят в безопасна среда, проектирана с мисъл и въображение. Тази детска площадка, проект на Atelier Scale,  в китайския град Чанджоу, отговаря на всички тези критерии. Поради редица причини тя е трябвало да бъде реализирана много бързо-само месец е отнело да бъде напълно завършена. На архитектите се  наложило да намерят ефективни решения, които да подпомогнат процеса, но без това по никакъв начин да се отрази на първоначалната идея, основана на задълбочено проучване на нуждите и способностите на децата.

В тази детска площадка няма да намерите катерушки, пързалки или люлки. Не са поставени каквито и да е стандартни съоръжения и оборудване, за да се позволи на децата да бъдат по-свободни в игрите си и сами да измислят нови. „Вярваме, че така построената площадка с нейния неравен терен, пълен с изненади, ще вдъхнови децата да тичат, да се катерят, да се крият, преоткривайки света около тях и създавайки техни собствени правила, базирани на инстинкта им, а не по програма, наложена от някой друг“, споделят от архитектурното студио.

Повърхността на площадката, която включва и отделен кът с места за сядане за родителите и фонтан, е вдъхновена от движението на водата.

Самата конструкция е създадена от модули, които са я направили практична и лесна за сглобяване. Използвани са дървени пластифицирани плоскости в светла гама, създаващи топла атмосфера.

 

Специални издания