Градска виталност

Добрият дизайн се ражда там, където функцията и изкуството са равностойни

 

Проект: Румен Евстатиев и Склада

Снимки: Studio Blenda

Текст: Елена Сергова

 

Добрият диалог в дизайна и архитектурата може да породи усещане за непреднамерена находчивост така, както професионалните музиканти събират инструментите си в абсолютен синхрон. В този централен софийски апартамент дизайнерът Румен Евстатиев и екипът на Склада провокират разговор между разнообразни елементи на базата на цветовете и тактилните качества на материалите. Не сте сигурни, че разбирате този диалог? Луис Армстронг би казал, че никога няма да узнаете какво е джаз, ако трябва да питате.

Основното пространство в жилището е организирано като дневна, отворена към трапезарията и кухнята. Овалните линии на ниските маси на Себастиан Херкнер и геометричната шарка на килима повеждат погледа към кухнята, решена в характерен наситено зелен цвят. Впечатляващи са балансът във формите, пастелните тонове и лекото, но монолитно присъствие на трапезарната маса на белгийския дизайнер Ален Жил.

Създадено за милениъл обитателка, пространството носи отношение към дизайна, присъщо на това поколение – уверено, предизвикващо сякаш на шега и поставящо под въпрос утвърдените авторитети. Именно диалогът между лекотата на новото и утвърденото старо е завихрен и уловен в осветлението над масата – стъклото от най-добрите венециански майстори съхранява баланса между съвременност и традиции, а усещането за въздушност е „заземено“ от едрия диван Meridiani.

Всички сервизни помещения остават умело скрити и тапетните врати позволяват на погледа да се носи плавно през формите, без да бъде спиран – така, както гледаме напред към хоризонта. С максимално изчистване на средата – вграждане на всички уреди, климатици и радиатори, апартаментът нашепва кредото на добрия дизайн: той се ражда там, където функцията и изкуството са равностойни.

В проекта е работено с усет и внимание към човешките измерения на дома и средата. Композитните бетонни обшивки в спалнята, релефните стенни панели в дневната и картините на Женя Адамова създават усещане за завършеност и структура така, както отличната джаз импровизация улавя прецизната форма и хармоничност. И също като музикалния си аналог, този апартамент синтезира най-важното – изкуството и дизайнът са език на емоциите.

 

Специални издания