Гора – вода – слънце

Антоанета Баева
интериор студио Mono Design, архитект Борис Енев
снимки Александър Новоселски

 

Работата по този обект започва от самото начало – от строителството, и това е предпоставка за перфектната симбиоза на интериор и архитектура. Апартаментът, част от малък комплекс в Панчарево, е разположен на близо 320 квадрата и създава усещане за къща. Големи витрини на юг и на север разкриват прекрасния пейзаж с гората и езерото, който е безценното предимство на това място.

 

Разпределението е традиционно – голяма дневна с кухня и трапезария и зона „нощ” с една основна спалня с баня и сауна и още две спални за гости с прилежащите санитарни помещения.
Интериорът се гради постепенно и всеки елемент на разпределението е внимателно обмислен. Сградата има едно носещо ядро и носещи фасади, което дава възможност за лесно преконфигуриране на пространството.

 

Изискването на собствениците е интериорът да е светъл, лек, да не бъде прекалено изчистен и стерилен и да носи усещане за домашен уют. Желанието за дискретна класическа нотка е важен ориентир за оформянето на стила.

 

Обширното пространство на дневната с височини 3 метра е предимство, но и предизвикателство, тъй като е почти изцяло остъклено. Дизайнерите успяват да съхранят приятното усещане за простор, като дори го подсилват с вратите до тавана и със запазването на неговата цялост. В същото време го осмислят с добра композиция на подходящи като обем мебелни групи.

 

Цветът е основно изразно средство, което придава дълбочина и разнообразие на преживяването и го свързва с палитрата на пейзажа – земята, гората, водата и слънцето. Използвани са натурални материали, много дърво, лен, които естествено се вписват в този интериор в прегръдката на природата.

Специални издания