В старата фабрика

Изоставена индустриална сграда в чешката провинция е превърната в луксозен еднофамилен дом

 

Калина Константинова, проект Studio ADR (www.adr.cz), снимки BoysPlayNice

 

Сградата, в която се намира този дом, е била фабрика за производство на тухли в миналото. Изоставена и в лошо състояние, тя е забелязана от новият й собственик, който се влюбва в нея от пръв поглед. Огромната площ от 1000 кв.м не го кара да се съмнява, че именно това ще е новият дом на семейството му.
Проектът за преустройство е спечелен от студио ADR, най-вече благодарение на предложението им да отворят максимално пространството и на практика да заличат границата между интериор и екстериор.
Домът се намира в град Костелец над Охри ( Kostelec nad Ohří) в Чехия. В непосредствена близост са връх Рип, останките от готическия замък Hazmburk, Бохемско-Моравските възвишения, река Мала Охре. Всички те могат да бъдат видени от различните зони в дома.
Основното желание на новите собственици е било домът да не се налага визуално в околната среда, да е функционален и с опростен интериор. Архитектите решават да запазят конструкцията на старата фабрика и напълно да реновират и реструктурират интериора. Първоначално запазват и комина, като спомен от отминалите времена, но в последствие, той е демонтиран, а тухлите, послужили за изграждане на винарска изба.
Едноетажната конструкция е с импозантно присъствие и същевременно се слива с околната среда погледната от птичи поглед. Почти изцяло е остъклена, позволяваща незабележим преход между интериор и екстериор. Три големи отвора в покрива насищат допълнително интериора с естествена светлина. Обзавеждането е пестеливо, функционално и изключително добре разпределено, създаващо уютни зони, въпреки голямата площ.

 

Специални издания