В старата спортна зала

Калина Константинова, интериор Robbert de Goede (www.robbertdegoede.nl), снимки Marcel van der Burg

 

Огромно, празно пространство в центъра на града се превръща в уютен дом

 

Стара, изоставена спортна зала на тиха уличка в Амстердам е купена от предприемач, който започва да търси решения за нейното преустройство и бъдеща съдба. Архитектурното студио Robbert de Goede, на коeто е възложен идейният проект, след проучване на околната среда излиза със становището, че мястото е подходящо единствено за жилище. Офиси, магазини или пространства с търговска насоченост биха утежнили трафика  и биха създали неудобства на съседите. Намира се желаещ да притежава именно такова жилище, а на архитектурното студио  Robbert de Goede е възложен вече цялостния проект за преустройство.

Сградата е претърпяла множество подобрения. Премахнат е целият под и е инсталирано ново подово отопление. Премахнати са всички вътрешни стени. Напълно нова метална вътрешна конструкция оформя пространството. Създадени са две нива. На първото се намират кухнята, трапезарията и две дневни, а на второто са спалните, баните и дрешниците. Към второто ниво води широка метална стълба. Покривът е почти изцяло остъклен, позволявайки насищането на интериора с естествена светлина. Върху него са поставени и соларни панели, които на практика доставят цялата необходима енергия в дома и го превръщат в пасивен.

Интериорът е разделен на множество отделни зони, които въпреки че съществуват в едно общо пространство, имат собствен облик и дори енергия. Архитектите са успели така умело да овладеят площта от 620 кв.м, че са я превърнали в уютен дом с напълно човешки мащаб.

 

Специални издания