В дома на скулптора

Артистичното жилище на скулптора Хуанма Ногера в Бадалона, Испания

 

Интериорен проект Clara Lleal INTERIORISTA, снимки Фелипе Мена

 

Когато испанският скулптор Хуанма Ногера открива това индустриално пространство, то мигновено му допада като възможен дом, в който да интегрира и ателието си. Желанието му е било да запази по-суровата оригинална атмосфера с видимите тухлени стени, сводести тавани и железни греди.  Друго важно изискване е било в интериора да влиза достатъчно естествена светлина. Поради тази причина в тавана са отворени няколко капандури, а в задната част на дома е създаден вътрешен двор.

При влизане в къщата се разкрива голяма дневна зона на площ от около 120 кв.м, с двускатни тавани с височина над 6 м в централната част. Едно от предизвикателствата при проектирането на тази зона е било да се създаде уютно пространство, въпреки неговата голямата квадратура. Най-забележителният детайл тук е, проектирана по поръчка структура, която може да се използва като маса за хранене и в същото време е стъпало на стълбището, водещо към второто ниво. Плотът на масата е покрит с паркет, подреден във формата на рибена кост, подобен на този в спалнята, което осигурява визуална приемственост.

Стълбите са от ламарина, която е използвана и като облицовка на кухнята.

Всекидневната е отворена към ателието на скулптора, както и към спалнята, отделена с голяма плъзгаща се стъклена врата. Интересно решение е поставянето на свободностояща вана в самата спалня.

От спалнята може да се отиде към вътрешния двор, отделен също с прозрачна преграда.

На второто ниво се намират детските стаи, а на терасата е обособен басейн.

Едно от предизвикателствата в оформлението на пространството било подреждането на произведенията на твореца в интериора, така че изкуството да съжителства хармонично във всекидневния живот на семейството.

 

Специални издания