В дома на арх. Пиперов: Еклектика с класически привкус

Апартаментът в стария център на София впечатлява с артистичност и съвременна функционалност

 

Интериор: арх. Юлиян Пиперов, Димитрина Пиперов 

www.studiopiperov.com

Снимки: Венцислава Василева 

 

Гостуваме в дома на арх. Юлиан Пиперов и неговото семейство с две деца и куче.  Апартаментът се намира в една от най-чаровните части на стара София, запазила духа на миналото. Жилището е в емблематична сграда, паметник на културата, която се забелязва и помни със своята елегантна кула. Пространството е с благоприятни дадености – 3, 25 м. светла височина, изложение юг и запад с много естествена светлина.

 

„Влюбихме се в сградата преди две години, но беше необходима тотална реконструкция“, разказва арх. Пиперов.  Заедно със съпругата му –  художник и  интериорен дизайнер с усет за цветове, текстури и орнамент, създават този артистичен, модерен и в същото време класически интериор.

 

„Вече страня от крайно изчистения стил, черно-бялата цветност и изправените линии. Търся повече фрагмент, класически детайл, еклектика и характер. Тази сграда има дадености, които предразполагат за подобен стил“, споделя арх. Пиперов.

 

Стоте квадрата са перфектно оползотворени и побират две спални, две бани, дневна зона, кухня. Като цяло апартаментът изглежда по-голям заради светлината, еднаквото третиране на подове и директната визуална връзка.

 

Кухнята е сърцето на дома и е обособена като самостоятелно помещение, което се  трансформира и отваря към дневната с три плъзгащи стъклени врати.

 

Композицията на пространството е базирана на симетрията с център арковиден  прозорец с бюфет под него с класическо звучене. Това е тенденция в работата на арх. Пиперов през последните години – използване на  винтидж елементи, които внасят история, характер и контраст.

 

„Тъй като сградата е класическа, с кула, купол, орнаменти, искахме да внесем този елемент и вътре. Подчертахме цилиндричния обем с високи прозорци. Създадохме еклектичен стил с класическо усещане, който е много актуален. Самият бюфет – палисандър с интарзия от седеф, открихме в Париж“, разказва арх. Пиперов.

 

Духът на класиката се усеща дискретно и ненатрапчиво в корнизи, первази, дървени каси. Специално е разработен детайл със скосявания за кухнята и гардеробите, като така се напомнят таблените врати и се внася допълнително усещане за ритъм. Ритъм носят и видимите черни акцентни дръжки с изразена текстура.

 

Рядката цилиндрична архитектурна форма е подчертана с кръглата маса в трапезарията, създадена по проект на арх. Пиперов с полиран гранитен плот със специална фаска и с метална стойка. Този кът е акцентиран с килима на Moooi – Amsterdam със стилизирани фрагменти от сгради, повторени като мандала, който изглежда с фолклорен мотив, но всъщност е с елементи от градската среда.

 

Подът навсякъде е трислоен паркет естествен дъб и обединява отделните зони. Специфично и нестандартно решение е подредбата на шеврона под 45 градуса като шарката му сочи към кулата. Този подход създава индивидуалност и динамика в интериора. Тактилността на настилките носи приятно усещане на допир, освен това не се хлъзга.

 

Осветлението е с важна роля за интериора и с декоративна и архитектурна функция  – във всяко помещение има по едно осветително тяло – скулптура, което е определящо за визията.

 

Обзавеждането е по проект на арх. Пиперов и е произведено от българска фирма. Основният цвят в интериора е бяло със сивкав оттенък. Обзавеждането и аксесоарите внасят цвят и текстура.

 

Локацията в идеалния център носи и някои неудобства – тук липсва ТЕЦ и газификация. За да не се наруши хармонията на старата сграда, отоплението е решено с термопомпа с външно тяло в задния двор, подово отопление и конвектори.

 

Заради шума и праха навън и за да се намали необходимостта от отваряне, е монтиран  рекуператор, който доставя пресен въздух във всички помещения. По този начин се постига и висока енергийна ефективност.

 

Модерна артистичност с класически привкус и съвременна функционалност – домът на арх. Пиперов впечатлява с естетски рационален баланс, който прави живота красив и удобен.

 

Специални издания