Въздушен минимализъм

Море, изкуство и  много елегантност в изцяло преобразена созополска къща

 

 

Проект Simple Architecture, арх. Александър Йончев

Снимки Асен Емилов

Наш дом

 

Къщата се намира в Созопол и е разположена в имот с панорамна гледка към морето. Проектът се състои в частичното преизграждане и цялостната визуална трансформация на съществуваща сграда. Старата къща била изградена преди около 15 години в стил, имитиращ автентичните за Созопол архитектурни елементи и материали: множество скатни покриви с керемиди, дървени и каменни фасадни облицовки, еркери и арки. Желанието на възложителя било да се постигне точно обратният ефект: различна, запомняща се, минималистична и съвременна архитектура.

Решението съществуваща сграда изцяло да се преобрази, без симбиоза между старо и ново,  е изключително нестандартно. ”Най-голямото предизвикателство в проекта беше да се изчисти максимално първоначалната плетеница от геометрии и да се подчертае конструктивният принцип на сградата, като се направят и някои пространствени и организационни подобрения в интериора”, разказва  арх. Йончев.

Водещата концепция е да се създаде светла, елегантна и въздушна атмосфера, в която гледката към морето да доминира, заедно с постоянно променящите се цветове на природата. Интериор и екстериор са решени в нюанси на бялото, като единствените цветни акценти са добавени от изложеното в къщата изкуство. Дворът разполага с различни зони за отдих, всяка с уникални качества, като по този начин се осигурява разнообразие в общото изживяване.

В организационен план къщата от 540 кв. м.  е изградена на три нива, в които се помещават голямо общо пространство, съдържащо дневна, кухня и трапезария, както и четири спални, четири бани, две тоалетни и спомагателни и технически помещения.

Елементите на обзавеждането са внимателно подбрани заради пластичните си, абстрактни и нестандартни форми, с което се цели създаването на усещане за арт галерия.

Специални издания