Винтидж ремикс

Скандинавско звучене с ретро акценти

проект: studiopiperov – арх. Юлиян Пиперов, арх. Александра Долева
Снимки: Александра Долева

 

„Търсихме уютно и провокативно скандинавско звучене с винтидж акценти. Искахме да избягаме от минималистичното „пластмасово“ излъчване на повечето нови жилища“, казва арх. Пиперов за този апартамент на 130 кв.м в нова жилищна кооперация.

 

Два френски винтидж бюфета поставят началото на интериорния сюжет, който преплита различни линии от модерния дизайн код: стоманените решетки от серията Harmonica по проект на studiopiperov са своеобразна интерпретация на индустриалния стил и контрапункт на ретро мебелите; ориенталски бетонни плочки на гърба на минималистичната кухня разколебават нейната стерилност; интарзиите от палисандър на бюфета съжителстват със столове с фина скандинавска нотка… Цветните акценти в текстила са визуална база за експресивните широкоформатни картини, а безплътната стъклена маса левитира над рустикалното дюшеме и плътните обеми и напомня за лекотата като основна ценност в интериора.

 

Връзките, препратките и контрастите в този проект са толкова много, че очите и въображението няма как да останат безучастни.

 

Тази многопластовост на интериора със сигурност е резултат от вдъхновяващ процес – любопитна подробност е, че арх. Пиперов открива нов хоризонт пред младия собственик, който е впечатлен от изкуството на интериорния дизайн и решава да следва архитектура.

 

 

Специални издания