Винарна Gurdau- в хармония с природата

Млада винарна в чешката провинция възражда традициите във винопроизводството в региона с респект към околната среда

 

Калина Константинова, проект арх. Алес Фиала, снимки BoysPlayNice

 

Селцето Kurdějov в чешката провинция има вековна история във винопроизводството. Още през 16-ти век, германски заселници развиват лозарството в региона и го превръщат в един от най-важните доставчици на вино за жителите на Микулов и Бърно, както и за аристократичните дворове в Моравия. След 50-те години на XX век производството замира.

През 2012 г винарна Gurdau възражда традицията със засаждането на седемдесет декара лози. Районът е с уникален затворен микроклимат, стръмни склонове и отлично изложение. Водещият сорт  е Ризлинг, който се преработва в широка гама вина, включително отлежали, пенливи и сладки. В Gurdau отглеждат също зелен Велтлинер и Пино Блан. През 2021 г са засадени още сортове Тамян, Дорнфелдер и Мерло.

Сградата на винарната е разположена в центъра на терена, като изключително добре е вписана в околния пейзаж. Силуетът й наподобява на хълм. Покривът й е озеленен, а около нея е разработен много интересен ландшафен проект с храсти, дървета, увивни и каскадни растения, които в бъдеще ще я покрият почти напълно.

Сградата е със стоманобетонна конструкция и е на две нива. Подземното ниво се използва за производство и съхранение на вино. На приземния етаж са обособени зони за дегустация, за продажба, както и два апартамента за гости на винарната.

В интериора е заложено на връзката с природата и на естествената, дори органична атмосфера. Използвани са материали като бетон, стъкло, метал, дъб, акациево дърво, които създават усещане за неподправена красота и простота. Обърнато е особено внимание на детайлите и прецизната изработка не всеки елемент.

Големите овални остъклени отвори и тераси осигуряват директна връзка със заобикалящия пейзаж, позволявайки на гостите на винарната да преживяват интериора по разнообразен начин в зависимост от сезоните, светлината, развитието на растителността.

Освен, че е толкова добре вписана в пейзажа, сградата е и енергийно ефективна, използваща оптимално слънчевата светлина за осветление и отопление. За предпазване от прегряване в най-горещите летни месеци е поставен топлоизолационен троен стъклопакет, а за отопление през зимата се използва термопомпа въздух-вода. Дъждовната вода се събира в резервоар и се използва за напояване на лозето.

 

 

Специални издания