Ботаническа градина

Бистро „Компанията” предлага Breakfast&Brunch в приятна атмосфера  

 

 

Интериор и снимки студио Funkt

Антоанета Баева

 

Естествена храна и естествени материали в интериора – с тази концепция бистро „Компанията” веднага спечели симпатиите на хората, които ценят автентичните качествени неща и предпочитат екологичното във всички негови аспекти. Заведението е приятно със своя свеж интериор, в който дървото и зеленината са с главна роля. Мястото много напомня градина, въпреки че няма открити площи и заслугата за това е изцяло на студио Funkt, които успяват да създадат илюзията, че си навън.

Идеята за интериора е вдъхновена от латиноамериканския дух в дизайна, от павилионите за бързо хранене и павилионите за ботаническите градини в тъмнозелено, които много си приличат.

Пространството е без преградни стени, достатъчно голямо, така че гърбът ти да не опира в този на съседа. Редуването на тъмно и светло, на плътно, отворено и полупрозрачно, създава динамика, която носи усещане за социално оживление.

Силен акцент е живата градина, която виси от тавана, вплетена в метални структури около двата съществуващи въздуховода. Флоралната инсталация е с hand made елементи  – саксиите са облечени в чували за кафе и поставени в ръчно плетени макрамета. Дори дъбовите елементи за осветителните тела са по поръчка – така се създава една абсолютно оригинална структура, на пръв поглед лежерна и дори хаотична, но всъщност внимателно премислена и проектирана.

„Компанията” е и със собствена визуална идентичност, дело на графичния дизайнер и художник Мария Дончевска, и това веднага се забелязва в логото, маркетинговите детайли и интериора. Графитите по стените отлично се вписват в дизайна на заведението –  елегантни, изчистени и сякаш продължение на живите растения и естественото дърво на мебелите.

Интересно е решението за пода, вдъхновено от актуалната мозайка терацо. Funkt сами създават настилката от рециклирани естествени късове мрамор, които са редени парче по парче като истинско произведение на изкуството. Процесът изисква множество стъпки – циментиране, полиране, импрегниране, като отнема няколко месеца, но резултатът си струва.

Както обикновено за проектите на Funkt, и тук всички мебели са custom, дори плетените столове са създадени по техен проект от занаятчийска фирма в Търговище. Седалките им са по-удобни от обикновените високи столове и носят интересен латино-ърбън дух. Дървените мебели са от масив ясен, избран заради по-изразителния  рустикален фладер, като плотовете са изработени от масивни талпи на свободна ширина.

Заведението залага на  модерното напоследък брънч меню. Бирите са крафт, предлага се и кратка селекция вина, а лимонадата се прави на място. Кафето е добро и истинско, както всичко тук.

 

Специални издания