Био в бохо стил

Естествени материали и живописни детайли в Blattreich to go shop, Франкфурт 

 

проект арх. Гергана Тилева, текст Ива Апостолова

снимки Kristina Klinger

 

Това кокетно местенце се намира в пешеходната централна зона на Бад Хомбург – предградие на Франкфурт, Германия. Представлява малко магазинче за прясно приготвени безглутенови био храни и напитки от марките Blattreich Blatt и Reich, както и за специално подбрана богата селекция разнообразни био хранителни продукти.

Брандът и концепцията за мястото са на живееща в Германия българка  –  Десислава Рихтер. Проектът е на арх. Гергана Тилева, а довършителните дейности и изработването на мебелите също са осигурени от български екипи.

Водещата идея за интериора на магазинчето е да се създаде усещане за свежест и чистотата като храната и напитките, които се предлагат в него. Проектът създава здравословна и релаксираща обстановка с привкус на ваканция, пътешествия и наслада от живота.

Магазинът се състои от две части – основна зала към улицата и още едно допълнително помещение. Част от приготвянето на храни и напитки е изнесено в основната зала, зад клиентския тезгях. В непосредствена близост са отворени хладилни витрини с прясно приготвени студено пресовани сокчета. До клиентския бар има и обемен винен регал със селекция първокласни вина, както и кът за дегустация. В предната част на основната зала са разположени голяма маса и различни стелажи, шкафове и етажерки за храни,  десерти, шоколади, кафе и чайове. Обособени са няколко къта за сядане за бързо хапване, дегустиране или изчакване, докато се приготвя храната.

Цялостна визия е в бяло, ментово зелено и дърво. Всички мебели и аксесоари са от естествени материали, а множество живописни детайли и текстилни орнаменти създават усещане за уют и бохемски живот.

Стените, подът и таванът, решени  в бял сатен, осигуряват чист и неутрален фон в помещението. Дървените греди по тавана са запазени и експонирани в оригиналния им вид.  Всички използвани материали са естествени , като преобладава масивен дъб в рустикален стил, а жилките на дървесината са подчертани за по-приятно усещане при допир.  Част от мебелите са направени  чрез рециклиране на стара дървесина в духа на философията за природосъобразен дизайн.  Други основни използвани материали са: ратан,

стомана, памучни текстил и канапи, керамика. Множество детайли и декорации в ментово зелено допълват свежата визия.

Клиентският тезгях е от масивна дъбова дървесина, декориран с ръчно изработени керамични плочки, като пространството около него е разработено с идея за оптимална функционалност за работещите и комфорт за клиентите.

В основната зала е поставена голяма маса от рециклирана масивна дъбова дървесина, която заема централна позиция и организира цялото пространство около себе си. Визията на масата и нейното аранжиране с цветя и блюда за дегустиране създават усещане за  домашен уют. Да масата са разположени две помощни авторски масички на българското студио за ъпсайклинг мебели „Пункт”. Кухненски долап с отворени чекмеджета, ратанови мебели с множество възглавнички, декорации и живи растения допринасят за домашната „бохо“ обстановка.

 

Специални издания