Арка от светлина

Интерактивна светлинна и звукова инсталация интерпретира човешкия глас, създавайки връзки отвъд думите

Gaslight District в Кеймбридж, Онтарио е квартал със смесено предназначение, построен на мястото на леярна от 19-и век, когато районът е наричан „Манчестър на Канада“. Днес кварталът е известен с инвестициите си във високотехнологични сектори и производството на роботи и сателити. В него се намира и Университета на Ватерло, една от водещите институции за научни изследвания в Канада. HIP Developments, отговорни за впечатляващото архитектурно развитие, инвестират усилия, за въвеждане на изкуство в градското пространство, като връзка с културата, достъпна за цялата общност. Hello, Hello е най-новото интерактивно произведение, създадено специално за Gaslight District от Daily tous les jours, артистично студио, основано през 2010 г. в Монреал от Муна Андраос и Мелиса Монджиа. Произведенията му съчетават интерактивно изкуство, пърформанс и градски дизайн. Негови проекти са видими в повече от 60 града в цял свят. Работи в сътрудничество с кметства, обществени пространства, както и клиенти от частния сектор, за да създаде преживявания, които събират непознати в духа на играта, сътрудничеството и творчеството.

Hello, Hello е като символичен вход към квартала и се намира до мост, който пресича реката Гранд.

С отразяващата си пететажна фасада инсталацията кани хората да си взаимодейства творчески с околната среда и помежду си.

Минувачите са поканени да говорят на един от трите микрофона в основата на инсталацията. Тогава те виждат кат гласовете им бавно се трансформират в музика и лъч светлина, пренесен по протежение на 13-метровата арка. От електронен звук до ноти на пиано, Hello, Hello трансформира гласовете, като взема предвид тона, ритъма и продължителността на говорещия, правейки всяка мелодия уникална.

Гласовете се преплитат, за да създадат уникални хармонични моменти. Вълнообразната огледална фасада усилва резонанса на непрекъснато променящия се спектакъл, разкриващ се пред нея.

„Използваме човешкия глас за създаване на музикални мостове между отделните хора, като ги приканваме да се свързват отвъд думите“, обясняват Муна Андраос и Мелиса Монджиа, създателки на инсталацията.

 

 

 

Специални издания