Апартамент без стаи

Пълно преобразяване на старо жилище в отворено пространство

снимки Александър Новоселски
интериор и текст арх. Надя Ченгелиева

 

Разположен в стара софийска кооперация, на оживено място в града, този апартамент крие нещо много изненадващо – пищен заден двор, пълен със слънчева светлина. От самото начало на проекта, укрепването на визуалната и пространствената връзка към този двор беше ключово.

Разполагахме с класическо старо разпределение с тъмен централен вестибюл, много и малки помещения. Собствениците искаха дом, в който общото пространство да бъде основен фокус, и проявиха смелост и размах в решенията. Така, след премахването на вътрешни преградни стени и благодарение на допълнителни укрепвания, оформихме отворено голямо пространство, в което светлината преминава от единия край на жилището до другия.

Материалите, използвани в проекта, са ограничени до дърво, метал и бетон. Тази комбинация присъства в целия апартамент и служи като обща нишка, която свързва всички помещения. Цветовата гама е неутрална и черно-бяла, което дава възможност на сетивата да почиват, докато се наслаждаваш на пищен зелен оазис в сърцето на града.

Основната идея на нула-стайния апартамент е пълно преосмисляне на старото традиционно двустайно жилище и създаване на отворено пространство без ново преграждане.  За тази цел са необходими и практични функционални решения – диванът в дневната може да се разтегне и да се превърне в легло за гости, като същевременно тази зона да се изолира с падаща от тавана плътна щора.

Предизвикателството беше, че разполагахме с много дължина, но липсваше ширина. Затова кухнята прибрахме в ниша, а трапезарията „залепихме“ към насрещната стена посредством пейка край стената. Това позволи да ползваме дължината на пространството – тя вече не пречеше и нямаше нужда да я прикриваме, напротив – подчертахме я.

Материалите, използвани в проекта, са ограничени до дърво, метал и бетон. Цветовата гама е неутрална и черно-бяла, което дава възможност на сетивата да почиват.

Тъй като „бъркотията“ при смесването на различни функции в едно пространство трябваше да бъде избегната, използвахме поръчково обзавеждане по размер и индивидуален проект.Камината разположихме на пода, по номадски, а около запаления огън се седи на земята или на възглавници.

Спалнята е част от основното помещение, отворена и с възможност да гледа към камината, а също и с опция да се затвори с плъзгаща врата.

Банята е единственото помещение с врата (и ключ) и е значително разширена спрямо завареното положение.

 

 

 

 

Специални издания