Architizer обяви победителите в конкурса A+Awards

За осма поредна година жури и публика селектират най-добрите архитектурни проекти в световен мащаб

 

Приключи най-мащабният архитектурен конкурс в света, организиран от Architizer. Бяха избрани 194 изключителни проекта в 115 категории. Между тях откриваме „звездни“ имена, но и много изгряващи таланти. За осмото си издание A+Awards са получили повече от 5 000 предложения от 100 страни. Жури от професионалисти в различни области, свързани с дизайна и архитектурата, прави първа селекция и избира победител във всяка една от категориите. След това конкурсът е отворен за вота на публиката. Тази година 400 000 души от цял свят са дали своя глас.

Между отличените проекти може да обърнем внимание на студио Lake Flato с проект за Морски Образователен Център в Мисисипи, САЩ; Toshiko Mori Architect за училище и резиденция за учители в град Фас в Сенегал; Carlo Ratti Associati за CURA- свързани отделения за хора с респираторни проблеми, Италия;   Atelier TAO+C за бутиков хотел в Китай; MVRDV за дневен център Tainan Spring в Тайван; BIG (Bjarke Ingels Group) за галерия в Норвегия.

Тази година специални награди получиха шест проекта с особено важно значение както на местно, така и на глобално ниво. Те включват международното летище  Beijing Daxing (Zaha Hadid Architects); градска ферма на покрива на университет Thammasat (LANDPROCESS); временен пазар Shengli (LUO studio); MuseumLab (Koning Eizenberg Architecture); Solar Carve (Studio Gang); развлекателен и културен център (iredale pedersen hook architects и  Advanced Timber Concepts Studio).

Пълният списък на наградените можете да видите на awards.architizer.com/winners-gallery/. А луксозно издание с най-добрите проекти, ще бъде публикувано от издателство Phaidon в началото на  2021 г.

 

 

 

Специални издания