Technics отбелязва своята 55-годишнина с грамофон с директно задвижване

Само 800 бройки от специалното лимитирано издание на изцяло черния SL-1210GAE ще бъдат налични в Европа

 

Вече 55 години Technics предлага голямо разнообразие на аудио плейъри, усилватели, озвучителни тела и др. За да отбележи годишнината си пуска на пазара грамофон с директно задвижване (SL-1210GAE Limited Edition). Този специален модел е вдъхновен от  международно признатия Hi-Fi грамофон Grand Class SL-1200G и се отличава с изцяло черен дизайн, който вече стана популярен и се утвърди при други нови продукти на Technics. При разработването на грамофона, Technics си сътрудничи с Nagaoka, световно признат производител на грамофонни игли и звукоснематели, който използва водещи технологии за микрообработка на материали с изключително висока твърдост и през тази година празнува своя 80-годишен юбилей. SL-1210GAE ще бъде наличен от юни 2020 г., като предлагането му ще бъде ограничено само до 800 бройки в цяла Европа.

 

 

 

Специални характеристики на модела за 55-годишния юбилей SL-1210GAE:

 

Изцяло черен дизайн

Алуминиевият горен панел на SL-1210GAE е с дебелина 10 mm и има внимателно изработено анодирано черно покритие. В допълнение, работните бутони и рамото също са с висококачествено черно покритие, което придава на грамофона стилен, първокласен външен вид.

-Специална табела със сериен номер

SL-1210GAE е произведен изцяло в Япония от висококвалифицирани майстори, със значително ниво на ръчните операции, за да се гарантира възможно най-високо качество. На горния му панел има специална табела, съдържаща уникален сериен номер и показваща, че това е модел за 55-годишния юбилей.

-Изолационен материал

Специално разработеният цинков изолатор използва мек гелообразен материал с отлични ударопоглъщащи свойства, който е използван и при водещия модел SL-1000R. Шасито, отлято от цинк с висока плътност, има превъзходни характеристики за поглъщане на вибрациите и отлична дългосрочна надеждност. Новият изолатор ефективно предпазва грамофона от външни вибрации, като гарантира напълно необезпокоявано възпроизвеждане на музика и същевременно запазва всеки фин нюанс и детайл в музикалния сигнал.

-Ключ за включване/изключване на светлината на стробоскопа

Изключването на светлината на стробоскопа позволява на слушателя да се концентрира по-добре върху музиката, особено в затъмнена среда.

-Електродвигател с директно задвижване, без сърцевина

При обикновените аналогови грамофони, звуковото качество се влошава поради смущения, предизвикани от колебания в скоростта на въртене – т.нар. „детонации“. При SL-1210GAE те са елиминирани, благодарение на използването на електродвигател с директно задвижване (без желязна сърцевина). Също така, конструкцията с двоен ротор намалява натоварването на лагерите, а също така намалява вибрациите при въртенето. Тези фактори позволяват висококачествено възпроизвеждане на звука на аналоговите грамофонни плочи.

Технология за високопрецизно управление на електродвигателя

Чрез използване на прецизна технология за управление на електродвигателя, разработена за Blu-ray устройства, и превключване на режима на задвижване, в зависимост от работното състояние на електродвигателя, се постига висок начален въртящ момент и висока стабилност на скоростта на въртене за оптимално възпроизвеждане.

Трислоен диск

Дискът има здрава трипластова конструкция, състояща се от месингова горна плоча, основна структура от лят алуминий и плътно гумено покритие на цялата му задна повърхност за елиминиране на нежеланите резонанси, като по този начин се постига превъзходна цялостна устойчивост и поглъщане на вибрациите. Това осигурява гладко, стабилно въртене и висока инерционна маса, надвишаваща тази на SP-10MK2 (грамофон с директно задвижване, широко използван в много радио-станции по целия свят), както и надвишаваща повече от два пъти инерционната маса на SL-1200MK5.

-Прецизен баланс

Ако теглото на диска е разпределено неравномерно, при въртенето му се появяват нежелани вибрации и шумове, които влошават звуковото качество. За да се противодейства на това, балансът на диска се регулира фабрично, като след сглобяването на диска се използва високоспециализирано оборудване за балансиране на всеки елемент с висока точност. На балансираните дискове се поставя етикет с надпис „BALANCED“, който показва, че е извършена прецизна индивидуална настройка.

-Високочувствително рамо

Рамото е изработено от лек магнезий, който се характеризира с висока степен на затихване. Използвана е технология със студено изтегляне, при която се подобряват свойствата на материала и се постига необходимата висока прецизност. В допълнение, високата чувствителност към следването на браздата на грамофонната плоча се постига чрез използване на традиционната конструкция с карданно окачване на Technics с хоризонтална и вертикална ос на въртене, пресичащи се в една централна точка, и високопрецизни лагери.

-Висококачествени терминали

Използването на позлатени месингови терминали за звуковите изходи и за заземяване предотвратява влошаването на звуковото качество, като същевременно позволява лесното свързване и отделяне на кабелите. Също така, използването на екранираща метална конструкция вътре в корпуса намалява въздействието на външните шумове и смущения.

-Четирислойна конструкция на корпуса

Към специално изработения черен горен панел от чист алуминий с дебелина 10 mm е добавена трипластова структура от лят алуминий, BMC (Bulk Moulding Compound) и тежък каучук. Тази четирислойна конструкция съчетава висока устойчивост, необходима за превъзходно поглъщане на вибрациите, с изключителна здравина и усещане за луксозно изпълнение.

Специални издания