Кралската настилка паркет

Естественото дърво остава класика за пода. Заместителите го конкурират с цена и практичност

арх. Елина Серева
арх. Борис Борисов

Дървото е чудесен природен материал. Комфортът и топлината на дървените настилки са неповторими, а с времето те стават по-красиви, не излизат от мода и носят усещането за  домашен уют. Изкуствените им заместители добре ги имитират, а цената им позволява лесна смяна когато ни омръзнат или се захабят.

Кралският произход на паркета
Ето и малко история. За пръв път дървото се използва за подова настилка в Индия, Египет и Китай, като тогава е достъпно само за най-богатите. През 16 век французите започват да поставят малки дървени плочки от смърч в залите на дворците Версай, Сан Суси и Лувъра и наричат творението си “паркет” (parquet) , което буквално означава “малък парк”. Фридрих Велики нарича паркета “кралска” настилка, тъй като почти  до 18 век се е срещал само в дворците. Благодарение на технологиите днес всеки може да си позволи дървена настилка, или поне добра имитация (ламиниран паркет).

Естественото дърво
Естествената дървесина притежава достатъчна здравина, дълъг живот, добри топло- и шумоизолиращи качества и характерен жив рисунък / фладер /. Масово разпространеният у нас паркет и дюшеме е най-често от твърди широколистни дървесини като дъб, бук, ясен, клен, орех, череша и т.н.  Основните качества, на които се отдава значение, са фладера и износоустойчивостта, която е пряко свързана с твърдостта и обемната плътност на материала.  Малко цифри: различните видове дъб имат обемна плътност между 820 – 850 кг/м3; бука е в същия диапазон, ореха- около 780; иглолистните видове /чам/ варират от 450-570 кг/м3. 

Предлаганият на пазара паркет най-често е в следните варианти: масивен паркет, слоен паркет (дву- , три- или многослоен), новият паркет “Селенио” и добре познатия ни ламинат.  Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но за  най-важни характеристики се считат цена, устойчивост, бързина и трудоемкост при монтаж и условия за подръжка.

Масивният паркет

Той си остава класиката в жанра със своята перфектна топлоизолация и  устойчивост. Поддържа се сравнително лесно, с перфектен външен вид е и не на последно място е почти вечен, ако е поставен добре и се грижим за него. Именно полагането му е трудната част, носеща и рисковете при тази настилка. Най-важна е основата – тя трябва да е твърда, добре нивелирана, гладка и суха. Дървото е като гъба –поема и отдава влага непрекъснато, което води до набъбване. Ето защо преди да поставим паркета, той трябва да се аклиматизира (да изравни влагата си с тази на помещението, в което ще се постави), което отнема една –две седмици.  Влажността в помещението трябва да е максимум 50-60% по време на монтажа и да остане в тези граници и по време на експлоатацията, за да се избегнат деформации.
Друго предимсто на паркета е, че в зависиомст от начина на редене могат да се постигнат различни фигурални решения. Ретро визията, с подреждане тип  “рибена кост” днес е изместена от уедрени, праволинеино наредени плочки с различен нюанс на цвета и разминаващ се фладер, което прави рисунъка интересен и живописен.
Има няколко метода за поставяне на паркет, като всеки от тях е с различни предимства и недостатъци. Полагането чрез залепване се препоръчва – прави паркета още по-устойчив на случайно поливане с вода, но пък не може да бъде преместен, или пренареден впоследствие. Чрез коване се позволява пренареждане и преместване, но фугите не са така добре уплътнени. При плаващия  метод елементите се закрепват един към друг без да се залепят към основата. Последния метод се прилага по-често при ламиниран паркет и не се препоръчва за масивен.

Трислоен паркет
Разновидност на масивния паркет е трислойният паркет, който се състои от слоеве дърво, залепени един за друг, като всеки следващ е разположен на 90° спрямо предишния- получава се своеобразен шперплат с най-горен масивен слой с дебелина около 6-8 мм. Голямо предимство на този паркет, е че се предлага като готова уедрена плоскост, завършена с лак или масло, което улеснява и намалява времето за монтаж. При недостатъчно прецизна основа обаче  на определени места става почти незабележимо разминаване във височина между отделните паркетини, което не се вижда, но се усеща при стъпване.  Съответно тези недостатъци водят до по-бързо износване на определени зони.  Качеството на този паркет се определя от дебелината на горния слой- по-голямата му дебелина позволява повече на брой цикления. Друго предимство на трислойния паркет е, че позволява използването на подово отопление. За съжаление цената на трислойния паркет не е много по-ниска от тази на масивния.   

Системата “Селенио”
Това е нова и малко популярна система. Изработва се във формата на еластични, устойчиви плочи, получени от напречния, а не от надлъжния разрез на дървесината, както е при обикновения паркет. Подреждането позволява различни дизайнерски решения с изглед на дървена, каменна или теракотена подова настилка, или такава, наподобяваща кожа, но запазвайки удоволствието, комфорта и онази атмосфера, която само естественото дърво може да създаде.  Поставянето му изисква температура в помещението от 18-22°С и влажност 40-60%, които е желателно да се запазят и по време на експлоатацията. Почистването става с влажна кърпа.

Ламиниран паркет
Най-евтиния и бърз заместител на масивния паркет е добре познатия ни ламиниран паркет. Той има няколко слоя: първият е износоустойчив, вторият е декоративен ламинат – импрегнирана с меламин  хартия, върху която се предава изображение на дърво, следва водоустойчива плоча от твърдо пресовани дървесни влакна / MDF, или HDF / и балансираща плоча, която играе ролята на изравнител на вътрешните напрежения, като премахва риска от измятане . Недостатък е ,че при нараняване не може да се ремонтира, но пък е по-устойчив на влага и при случайни поливания с вода по-трудно се подува. Усещането при допир не е като от естествено дърво, но погледнат от по-далеч ламинирания паркет все повече се доближава на вид до естествения. Безспорно най-голямото му предимство е цената , а като качество трябва да се спомене и разнообразието в цветовете и фладера на ламинираните паркети.

Линолеум    
Когато говорим за топли интериорни  настилки трябва да обърнем внимание и на линолеума. За много хора думата линолеум е равнозначна на балатум, но разликата между тях е голяма. Линолеумът е еднослойно подово покритие, екологично чист подукт, изработен изцяло от естествени материали: дървени или коркови стърготини, ленено масло, естествени смоли и оцветители и с армиращ гръб от ютена рогозка. Той дава възможност за различни решения , много лесно се подържа, позволява монтирането на подово отопление под него  и е на достъпни цени.

     
*четете повече в броя.
 

Специални издания