Какво харесва Ирина Иванова

Ирина Иванова над 10 години работи в екип с Александра Минчева, с която преди три години и половина основават дизайнерско студио. Преди 6 месеца отвори врати техният интериорен бутик INTRO design zone, на който Ирина е интериорен дизайнер.

1. Как изглежда вашият дом?
Колкото и тривиално да звучи, моят дом е моята крепост. В него има частица от всеки интериор, който съм правила, и неща от всяко мое пътуване. Тъй като обичам да работя с естествени материали, в дома ми има много дърво. Когато  избирахме мебелите, най-важно беше  и след години нашите деца да не се чудят как да се освободят от тях, а с удоволствие да  ги използват. най-голяма стойност за мен имат не просто антикварните предмети, а вещите, които са  семейно наследство. внимателно подбирам нещата, с които се обграждам, за да може един ден някой правнук , който дори не е сигурен за името ми, с удоволствие да живее  с нещо от мене.

2. Кое е любимото ви помещение?
Аз цял живот съм живяла с много хора, не мога и минута да седя сама  и  най-добре се чувствам в дневната. Затова, когато избирахме жилището си, най-важното условие беше да има голяма и просторна дневна, в която и да може да се отмаря вечер, но и  да има достатъчно място да мога да организирам купон с двайсетина човека и с достатъчно място за танци. Това е мястото, където вечер след дълъг и напрегнат ден с много срещи сядам да вечерям, да си говорим или просто да погледаме телевизия  със семейството ми. Това предопредели избора на мебелите ­ голям диван  и дълга маса.

3. Имате ли мебел, аксесоар, на който особено държите?
Както вече казах, с годините особено значение за мене придобиха вещите, наследени от семейството ми. Те ми създават особено чувство за дълготрайност и непреходност. Затова, когато правехме новото си жилище, беше важно да създам такава обстановка, че те да се възродят, да намерят своето място и да заживеят втори живот. Друго нещо, на което много държа, са нещата, които съм си донесла от пътуванията. Независимо дали е шепа пясък от карибски плаж, торба с камъчета от Ламанша или керамика от Капри, това са моите спомени, с които държа да съм обградена и на които винаги намирам видно място. И не на последно място много държа на един пуф, на който всяка вечер сладко заспивам, гледайки телевизия.


4. Каква е комбинацията от цветове, която харесвате в момента?

Съдейки по дрехите, с които се обличам, и по интериорите, които завършвам, харесвам кадифенокафяво, патладжаненолилаво и дори и някой да го счита за вече демоде, не мога да спра да харесвам киселозеленото.

5. Откъде черпите идеи за работата си?
Основно зареждам батериите от пътуванията си в чужбина. Никога не ходя на почивка в чужбина, не мога да си представя да се просна на някой плаж, като си мисля, че в това време мога да видя много страхотни места, затова винаги заминавам на опознавателни или откривателски пътувания или такива, свързани с работата ни.


6. Кои дизайнери цените?

Може да е много комерсиален, но от съвременните дизайнери най-много ме впечатлява Филип Старк, той е толкова разнопосочен и многопластов. Винаги съм се възхищавала на мащабността му. А иначе никога няма да спра да се вълнувам и харесвам мебелите на великите дизайнери от началото на XX век . Няма стойностен съвременен интериор, в който дизайнерите да не бъдат изкушени да използват шедьоврите на Корбюазе, Марсел Бройер, Мис ван дер Рое, Чарлз Еймс и т. н.

7. Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?
Най-интересните къщи, в които съм влизала, са тези, в които живеят интересни хора, хора с богата душевност, с много интереси, хора, в чиято къща се докосваш до личната аура и си запленен от човека и неговото жизнено пространство . От тези къщи обикновено не ти се тръгва.

8. Тенденцията в архитектурата и дизайна, която е модерна в момента или която според вас предстои да се превърне в мода?
За съжаление ние имаме да наваксваме много години. Това, което става в България в последно време, малко ми напомня на фразата “да изпълним петилетката за три години”, но това е неизбежно. Докато другите са вървели напред, движейки се в един естествен ритъм, при нас се налага да преминем пътя, но много бързо, за да ги настигнем. Затова често виждаме обекти, в които някой се е опитал да покаже на другите всичко, което знае, виждал е или е чувал. Пред очите ни клиентите дори в рамките на един проект скачат от един стил в друг поради факта, че сега го откриват и оценяват. Така че засега няма немодерни интериори, просто понякога има интериори без стойност и без атмосфера, които са без време остарели. Това, което след години ще стане мода в България, а по света е тенденция, е екологичният и природосъобразен начин на живот, отразен в архитектурата и интериорите.

9. В кой материал или материя откривате най-голям потенциал?
Всички естествени материали, които не са излезли от мода в последните 10 000 години, са доказали своя огромен потенциал. Разбира се, не трябва да се подценяват новите синтетични материали.

10. Най-ценното, което научихте от своя опит в работата?
Най-ценното за мене са хората, с които работя  и с които си партнирам при изпълнението на моите проекти.

Специални издания