Какво харесва Ирена Куртева

Ирена Куртева е декоратор на “Наш дом”. Завършила е Художествената академия в София. Тя е човекът, който познава в детайли магазините за мебели и аксесоари, и затова в нейната селекция за списанието винаги ще откриете интересни и красиви неща. Ирена Куртева се занимава и с интериорен дизайн и е обзавела множество малки и големи жилища. 

Как изглежда вашият дом?
Уютен, удобен, пълен с цветя, книги и картини. Всеки харесва дома си и го е направил така, че да му е приятно да се прибира в него.

Кое е любимото ви помещение?
Дневната, в която прекарваме повечето време със семейството. Там е камината, където се събираме през зимата. Вечер всеки споделя как е минал денят, смеем се и се забавляваме.

Имате ли мебел, аксесоар, на който особено държите?
Диванът. Той трябва да е удобен както за сядане, така и за лягане с книга в ръка. Многото малки възглавници също създават удобство.

Каква е комбинацията от цветове, която харесвате в момента?
Контрастът на черното и бялото с акцент червено. За да е наистина акцент, е нужен само един елемент в този цвят.

Откъде черпите идеи за работата си?
От всичко – от филми, списания, пътешествия, снимки дори. Понякога цветът е водещият и подчинявам всичко на него, друг път материалът ме провокира. Веднъж дори първото нещо, което избрах и ми хареса за стаята на дъщерите ми, бяха чаршафите. Цветовете бяха оранжево и зелено и оттам ми хрумна идеята да боядисам гредите и гардеробите в оранжево, а акцентите (вазата за пода, рамките за снимки и т. н.) в зелено и така се получи една доста слънчева и забавна стая. Разбира се, след време промених цветовете.

Кои дизайнери цените?
Инго Маурер, Филип Старк, Натуци.

Стол, дизайн на Филип Старк за Kartell

Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?
Преди много години посетих къщата на наш приятел от САЩ, който живее в даунтауна на Вашингтон. Асансьорът до апартамента беше ръчен и винаги в него имаше персонал, който го обслужва. Апартаментът е мезонет, но се влиза направо в хола, а на долния етаж са спалните. Вътре също има асансьор до долния етаж, който е с железни решетки, прозрачен, както в старите софийски кооперации. Странното е, че асансьорът е за един човек. На долния етаж има една стая, която нашият приятел е обзавел като каюта от испанска галера, и на малка маса има макет на галерата. Разбира се, и стаята в апартамента му нямаше прозорец.

Интериор на вила в голф и кънтри клуб BlackSeaRama по проект на Ирена Куртева

Тенденцията в дизайна, която е модерна в момента или която според вас предстои да се превърне в мода?
Ще се налагат все по-изчистените форми, ще се търси балансът между форма и функция.

В кой материал откривате най-голям потенциал?
Не само в един… Зависи къде ще се използва, зависи и от желанията на клиента, от това как той сам вижда и си представя дома.

Най-ценното, което научихте от своя опит в работата?
Че човек се учи непрекъснато и трябва да е отворен за идеи.

Специални издания