Дават 20 000 лева за „съд за готвене на всички времена”

Двадесет хиляди лева ще получи победителят в международния конкурс за дизайн за млади таланти от цял свят. Конкурсът се организира за девети път от арт фондацията на Zepter. Темата тази година е съд за готвене на всички времена. Основната цел на конкурса е да открие нови таланти, да им помогне да се развият като им даде поле за изява, както и да очертае последните тенденции при дизайна на продукти, които подобряват качеството на живот на хората по света. 

3D проект на съд за готвене за всички времена, изготвен за конкурса т.г., на работещия от 3 години в България унгарец Балаж Олах. 

Студент по промишлен дизайн в русенския университет Ангел Кънчев спечели специална награда в надпревара с близо 300 млади дарования от цял свят в предишното издание на конкурса. Миналата година Ферди Фикри беше отличен за проекта си за Кутия за всичко или нищо, направена от PVC и магнити от специален метал. Организаторите се надяват България и тази година да е представена достойно в престижната надпревара. Те призовават студентите да побързат, тъй като крайният срок за подаване на 3D проекти до Zepter International в Италия е 20 октомври 12 г. 

Отличената на ArtZept през 2011 г. кутия за всичко или нищо на студента Ферди Фикри в русенския университет Ангел Кънчев. Материали: поливинилхлорид (PVC) с магнити от неодим (мек, сребристо бял метал). 

От участниците се изисква да изработят дизайн на съд с мултифункционален капак, подходящ за масово производство. Проектите трябва да са оригинални, практични и красиви. Международно жури от специалисти по история на изкуството, архитекти и художници ще подбере най-добрите от тях. Наградите ще се присъдят в Милано, Италия, в края на 2012 г.  

ArtZept е създаден през 2004 г. от Мадлена Цептер. Има репутацията на един от най-авторитетните конкурси за дизайн в света. Всяка година се присъжда първа награда от 10 000 евро, втора – 4000 евро, 3-та – 3000 евро, като отличените творби участват в пътуващи изложби и се показват в най-луксозните магазини на компанията по света.   

Специални издания