40 години Memphis

Музеят Vitra представя ретроспективна изложба на дизайнерското движение

 

Калина Константинова

 

Имате на разположение цяла година да посетите изложбата в музея Vitra, посветена на 40 годишнината от създаването на групата Memphis- едно от най-необичайните явления, появили се в света на дизайна през последните десетилетия. Създадена е през зимата на 1980/81 г., когато група млади дизайнери, желаещи да се откъснат от догмите на функционализма и индустриалния дизайн, се събират около италианския архитект и дизайнер Еторе Сотсас. Първата колекция на групата, представена в галерията Arc’74 в Милано през септември 1981 г., се превръща в международна сензация. Характеризиращи се с ярки цветове и пищни шарки, предложенията на Memphis сякаш излизат от страниците на комикс и дават началото на ново течение, в което популярната култура, естетиката на рекламата и постмодернизма се сливат в луд кръговрат. Изложбата „Мемфис: 40 години кич и елегантност“ в музея Vitra представя ретроспектива на явлението, изригнало за кратко, но с трайни последствия за света на дизайна. Експонатите включват творби на такива известни членове като  Микеле Де Луки, Мартин Бедин, Майкъл Грейвс, Питър Шиър, Натали Дю Паские и Широ Курамата…

В изложбата можете да видите много от произведенията на Еторе Сотсас, гурото, генераторът на идеи, подбудителят, легендата, започнал да експериментира с ярки цветове и пластични форми още през 60-те години на миналия век.

Групата Мемфис се е превърнала в трамплин за стартиране на кариерата на много от младите дизайнери, членували в нея. Така например Микеле де Луки продължава да е сред водещите имена в индустриалния дизайн и до днес. В изложбата ще може да видим неговата маса Kristall (1981), столовете First (1983) и Riviera (1981), предвестници на по-късните му предложения за компании като Philips, Siemens и Vitra.

Друг водещ дизайнер в Мемфис, Натали Дю Паские, продължава да прилага идеите на групата  в картини, рисунки, текстилни принтове, инсталации, много от които са представени на изложбата.

През 1987 г. групата се разпада, но въпреки краткотрайното й съществуване, историята и въздействието й са живи и до днес.

 

Специални издания