34 -ти фестивал „Процес – пространство: Археология на щастието“

През 2023 година фестивал „Процес – Пространство“ отбелязва своето 34-то издание под мотото „Археология на щастието“, което ще протече на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градска художествена галерия – Русе, а вълнуващият финал е в Балчик в уикенда 9-11 юни. Варна е горещият център на едно от най-провокативните събития – изложба „ТУХЛАТА/ 2023“.

 

Творческата част на фестивала, през която поканени творци ще работят, ще се проведе в град Балчик от 2-ви до 11-ти юни. За 34-то издание на форума са избрани участници и гости от България и чужбина, които ще работят на място и дистанционно. Куратор на проекта е изкуствоведът Христина Бобокова, артистичен директор е художничката Рада Якова.

 

Мотото на фестивала  Археология на щастието има за цел да ни накара да се замислим за различните разбирания за понятието щастие в съвременното общество, артистичните пориви, търсения, емоции и процеси, които ни носят удовлетворение от живота или пък ни правят нещастни.

 

„Процес – Пространство“ е платформа за артисти и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ, дискусии по актуални теми, свързани с култура и изкуство. През 2023г.  партнира с Община Русе, Община Варна, Община Балчик, ГХГ Русе, ГХГ Варна, ГХГ Балчик, СБХ, КЦ „РеБонкърс“, ИЦ“ Мелницата“, Фестивал „Буна“, Фестивал „Август в изкуството“ и др.

 

Основен организатор на форума е фондация „Процес – Пространство“. Под егидата на организацията в периода на месеците март и април се провежда арт акция „ТУХЛАТА/ 2023“, която включва 150 селектирани творци от цялата страна. Резултати от акцията ще бъдат изложени по време на фестивала в Балчик, както и в съпътстващи събития. В рамките на фестивала ще се открият четири изложби в три града в страната, които са със свободен достъп за публика:

 

  • гр. Русе – изложба „От въглен към огън“, посветена на изкуствоведа Димитър Грозданов в градската художествена галерия. Експозицията представя основни за творчеството на твореца произведения, както и филма „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански. Изложбата може да бъде видяна до 22.06.23г.

 

  • гр. Варна – изложба „ТУХЛАТА/ 2023“ в културен център „РеБонкърс“, представяща резултата и произведенията от проведената мащабната арт акция в цялата страна в рамките на месец март-април 2023г., като експозицията може да бъде видяна до 03.07.23г.

 

  • гр. Балчик – изложба „Димитър Грозданов – другото лице“ в градска художествена галерия. Експозицията представя по-редки творби на художника и изкуствовед от частни колекции и може да бъде видяна до 05.07.2023г.

 

  • гр. Балчик – изложба „АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО в информационен център „Мелницата“, ет. 4. Експозицията представя художествени произведения от 34-то издание на фестивал „Процес – Пространство “, която може да бъде видяна до 05.07.23г. Куратор е Христина Бобокова, арт директор Рада Якова.

 

Участници: Константин Константинов (България), Илиана Илиева (България), Иглика Христова (България), Рада Якова (България), Силвия Богоева (България), София Димова (България), YO/KO+INA (България), Катрин Томова (България), Ники Сотиров (България), Мариус Стролиа (Литва), Вилма Силейкиене (Литва), Ник Твалвхофен (Холандия), Марко Майер (Холандия).

 

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания