29 награди за професионалисти и учащи в конкурса „Българска мебел на годината“

Голямата награда за победителя, събрал най-много точки от всички категории в десетото юбилейно издание на конкурса „Българска мебел на годината“ с гласовете на журито, е Тableх8 по дизайн на Илиан Милинов с производител Мебели Драги.

 

 

На Тableх8 беше присъдена и първа награда в категорията за реализирани продукти в подкатегория „Офис мебели“.

 

Второто място в нея е за Popup Desk на Ай Архитект Дизайн, а третото за Office PEreception Desk на Ен Тре Студио с производител Конкрета.

 

Конкурсът предизвика голям интерес и в него участваха общо 64 проекта в двете основни категории за реализирани продукти и концептуален дизайн. Деветчленното жури оцени отделно работите на професионалистите от тези на учащите.

 

В най-представителната категория на реализирани продукти от професионалисти бяха раздадени награди в още няколко подкатегории.  В „Мебели за съхранение“ първото място отново е за дизайн на Илиан Милинов, но този път за неговия шкаф Hestia, чийто производител е Колорадо.

Второто място е за Harmоnica shelving на арх. Юлиан Пиперов, а третото за модулна система Adora, чийто дизайнер и производител е студио KAID.

 

В подкатегория „Детски мебели“  първата награда е за бебешка кошара COSH, дизайнeр Светослав Тодоров, ESEL студио, производител е Пролайн.

 

 

В подкатегория „Други елементи за интериора“ победител е Декоративна стена Dream, дизайнер Йово Божиновски, производител Пролайн.

 

 

Наградата в подкатегория „Столове и маси“ е за Smart Desk, дизайн Калоян Василев, производител KV Design.

 

 

В категорията „Концептуален дизайн“ сред професионалистите на трето място е Мултифункционална мебел Condanse на Десислава Средкова и студио Облак. Втора награда спечели проектът за детски модулни мебели Rollin на Диана Василева, а първото място е за О’Плетка на Love2Design. Студиото спечели и специалната награда за най-добре представен проект от професионалистите, както и наградата на публиката.

 

 

За първи път тази година в конкурса имаха възможност да участват и студенти, и ученици от професионалните гимназии и университети от цялата страна и чужбина. Включиха се 38 млади таланти, които подадоха общо 45 проекта в двете категории – концептуален дизайн и реализирани продукти. Поради голямата конкуренция и много близките резултати от гласуването журито реши да награди повече от три проекта за концептуален дизайн на учащи. Журито присъди две трети и две втори награди, а първото място е за проекта „Серия от пейки Nexa” на Елена Кузманова от НХА.

 

В категорията за реализирани продукти от учащите се наградите връчи Даниела Петрова, изпълнителен директор на Браншова Камара на Дървопреработващата и Мебелна Промишленост (БКДМП). На трето място журито постави етажерка Лисица на Петя Димова от НГПИ – гр. Трявна. На второ място е TV шкаф – дело на екип от 4 ученици от Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ – гр. Хасково.  Първото място е за Барокова маса на екип от 6 ученици от 10 и 11 клас на Професионалната гимназия по дървообработване „Иван Вазов“ във Велинград, които изучават специалността „Мебелно производство“. Наградата получи директорът на гимназията г-жа Росица Рускова.

 

 

 

Наградата на публиката за учащи отиде при Кристиян Нейчев, студент в ЛТУ, за неговия стол „Mery-L“.  Учещите получиха и много специални и допълнителни предметни и парични награди от организаторите и партньорите на конкурса. Пълният списък с наградените проекти можете да видите ТУК.

 

 

Българска мебел на годината“ се провежда ежегодно от 2011 г. и е конкурс за най-добра мебел, произведена в България и проектирана от български дизайнер. От 2024 г. в него може да се участва и с концептуални проекти. Конкурсът се организира от списание МD – дизайн, интериор, архитектура в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП), Интер Експо Център, Продиз ООД, Кроношпан България, ОРT и Интеза. Основен дизайн партньор на конкурса е ИКЕА България.

 

Специални издания