Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

След ремонта на Централни хали, сутеренът с археологическите разкопки се оформя като пространство за култура, изкуства и наука

 

Дни преди официалното откриване на обновените Централни хали, Kaufland България представи концепцията си за развитие на част от пространството в емблематичната сграда като градска сцена за култура, изкуства и наука.

Отделно от възстановената функция на сградата като „покрит пазар“, в сутерена с археологическото наследство от древна Сердика, предстои да бъде развиван културен календар с музикални, сценични, изящни и визуални изкуства. Част от него ще бъде и специална селекция от медийни събития. Фокус в програмата ще са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района около Централни хали, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги, създадена от Гринуич в сутерена.

“С голямо вълнение инвестираме в развиването на нова градска сцена, като амбицията ни е да я развиваме и надграждаме с богата културна програма, отворена към градски изпълнители и различни артистични формати“, подчерта Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

Специално свикан Обществен съвет от доказани експерти с отношение към градската среда и културата ще съблюдава за изпълнение на целите, а именно налагането на сцена „Централни хали“ като част от градската културна идентичност. В обществения съвет са включени 6 участника, като председател е проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова (УАСГ). Останалите членове са доц. д-р Венета Ханджийска (Регионален исторически музей – София), Константин Вълков (журналист), Даниел Ненчев (журналист), Петър Димитров (AtoJazz) и Стефан Огнянов (Sofia Free Tour).

“Паметникът на културата не са само фасадите, а цялата архитектурно-художествена композиция, която носи в себе си духа на времето“, сподели проф. Кандулкова по време на представянето. „В случая с Централни Хали бизнесът мъдро е осъзнал, че културната ценност дава качества, които го правят уникален. Целта е хората да започнат да отиват в Халите, защото имат среща, за да опознават историята и културата. Това е един успешен модел за опазване и социализиране на културното наследство, именно когато всички по веригата са щастливи.“

„Започнахме партньорство с Kaufland преди две години във връзка със социализацията на археологията в сутерена на Централни хали”, разказва за проекта доц. Янкулова-Ханджийска. “В хода на процеса открихме в нашия архив много истории, кадри и материали, които сега ще бъдат представени в новата зона за история и археология на София и ще станат обществено достъпни. Затова работихме по проекта с голям екип, и с много ентусиазъм създадохме концепция за експониране и социализиране на пространството. Вярваме, че в Централни хали археологията може да стане част от нашия живот, за да предаваме знанията за миналото на поколенията по естествен начин. С желание се включвам и в следващата фаза от обживяването на сградата като сцена за изкуство и събития, за да станат Халите достойна част от културния живот в града.

Сцена „Централни хали“  ще провежда ежегодна отворена покана, насочена към артисти и културни мениджъри. Проектите трябва да отговарят на едно или повече от четирите приоритетни направления за развитие на Централни хали като културна дестинация, а одобрените предложения ще получават безвъзмездно ползване на сцената и техническо обезпечаване, позициониране в медиите и приходи от продажба на билети. Предложенията ще бъдат оценявани от Обществения съвет и трите проекта с най-висок брой точки ще получават и допълнителна финансова подкрепа в размер на 5000 лв.

Още информация за сцената, концепцията и отворената покана, както и всички предстоящи новини за културната програма на Централни хали ще бъдат публикувани на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

Специални издания