Тридневен форум за градско развитие започва в София

Над 25 организации от различни градове ще станат част от българската платформа за обмяна на опит и разпространение на добри практики в създаването и развитието на публични пространства

 

В много градове в страна вече има хора и организации, които използват иновативни и съвременни похвати за подобряване на градската среда, като стимулират активното участие на гражданите. Техни представители се събират и на първото представително събитие — Национален форум за градско развитие, който се организира в сградата на Сточна гара в София от 1 до 3 септември.

На 1 септември, петък, събитието започва с конференция, в която ще участват двама международни лектори — Vivian Dumpa  и Kim Weger от европейската мрежа Placemaking Europe, които ще споделят oпит и ще съпоставят тенденции от България и други държави. В пет дискусионни панела ще се включат водещи организации от България, които ще представят и обсъдят добри примери от България в създаването и подобряването на четири типа пространства: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване.

В панела Места за живеене ще участват Сдружение |НЕ|Формално с опит от различни градове в България; БГ Бъди Активен с техния проект за Активни квартали; Ново архитектурно наследство, които изследват междублоковите пространства и активистите Любен Вуков от Сдружение за Слатина и Асен Асенов от ЖК Младост в София. Модератор на темата ще бъде Любо Георгиев от Екипът на София.

В дискусията Места за природата ще участват Фондация Колективът с представяне на инициативата Реките на града, която започва фестивала в София в същия ден; Varna Spaces, които ще разкажат за освобождаването на крайбрежната алея във Варна от колите за хората, Първан Симеонов от Творчески колектив “На улицата”, който ще разкаже за акциите за запазване на парк Бедечка в Стара Загора; инициативата за Зелен ринг София на фондация Зелена линия София; Божидар Емануилов от двигателите на градското земеделие в София и Румяна Киризиева от БГ Бъди активен. Модератор на панелът ще е Мила Йолова от Съюз на урбанистите в България.

Третата дискусия Места за работа ще разгледа как различните общности участват в създаването на споделени места за работа с помощта на модератора Христо Станкушев от Екипа на София. В нея ще вземат участие най-старият и успешен co-working проект в България betahaus, новото мултифункционално място в близост до Сточна гара- Чистилището и ГРАДОСКОП с проекта им за изследване на начините за подобряване на средата в една от най-големите български индустриални зони с най-много работници — Тракия икономическа зона. Пламен Мартинов от CDD и Light Factor ще разкаже за това как се променят тенденциите в обзавеждането на офиси, а Нуша Огнянова от Botanic Lab ще добави перспективата за озеленяване на съвременната работна среда. Участник в събитието е и Бизнес парк София — първата и най-голяма бизнес зона в България, която от тази година активно използва placemaking подходи в своето устойчиво развитие.

Местата за общуване в българските градове ще обсъдят представители на най-разпознаваемите инициативи за обособяване на арт квартали в страната: Капана в Пловдив; Таляна във Варна; Варуша Юг във Велико Търново и софийския квАртал. Виктория Драганова от Център за социална визия ще говори за потенциала на изкуството да създава oбщности в големите квартали, а Георги Николов от ГРАДОСКОП ще разкаже за плейсмейкинг подходите, които екипът използва за използване на сградата на Сточна гара и зоната около нея и трансформацията им в места за общуване. Модератор на панелът ще е Янина Танева от Фабрика за идеи – организация с много опит в селските общности проекти от инициативата Резиденция Баба.

Конференцията ще завърши със заключителната дискусия Как да работим по-добре заедно?, в която представители на местната власт и граждански организации ще търсят общи решения и политики за подкрепа на инициативите. Участници са Здравко Здравков, главен архитект на София; Станимира Христова от ОП Софияплан; Ралица Герасимова, заместник-кмет по културата във Варна; Maрия Бадева, архитект и младежки делегат към ООН 2021-2022; арх. Иван Караджов от Спаси София; арх. Емил Бурулянов от Посока Бургас и Калоян Карамитов от Екипа на София. Модератор на панелът ще е журналистът от БНТ Камен Коларов.

За финал на интензивната програма организаторите от BG Бъди активен, агeнция Imp-Act и ГРАДОСКОП планират и официално обявяване на националната мрежа Placemaking Bulgaria: Connected. Програмата на втория ден включва няколко практически работилници, а през трите дена всички посетители ще могат да разгледат и изложба с избрани български проекти. В неделя, 3 септември, организации от цялата страна планират и символичен флашмоб, в който над 20 населени места в страната ще се включат едновременно в намеси за подобряване на пространство в своя град. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация на тук.

Събитието ще се проведе в сградата на Сточна гара в София.

 

 

 

Специални издания