Седмо издание на Madrid Design Festival

Форумът ще се проведе от 8 февруари до 17 март 2024 г

Седмото издание на Madrid Design Festival обещава изключителни срещи и интеракции между различни дисциплини. Посетителите ще могат да видят 53 изложби и инсталации; 177 марки, институции и пространства ще бъдат въвлечени в събитието, в което ще участват близо 700 професионалисти. Това издание продължава да е свързано с мотото на  предишните издания, Redesigning the world, и има желание да покаже, че дизайнът е важен инструмент за насърчаване на диалог и предоставяне на нов поглед върху проблемите, които бележат ежедневието ни, предоставяйки интересни решения.

Една от най-важните изложби на изложението ще представи дизайн от областта Кастилия – Ла Манча. Тя ще се проведе в Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa. Кастилия – Ла Манча е известна с традициите си в занаятчийството. Днес млади дизайнери превръщат региона в една от вдъхновяващите испански артистични сцени. Сред участващите автори откриваме Айтор Сараиба, Wool Dreamers, Фернандо Гарсес, Фернандо Алкалде и Мариан Делгадо.

Отново в Културния център Fernán Gómez ще може да видим ретроспектива на Мигел Мила, един от най- известните и награждавани испански индустриални дизайнери. Ще бъдат изложени близо 200 предмета, проекта, скици, прототипи…Ще се запознаем с първите му стъпки като интериорен дизайнер, ще проследим богата му кариера, сътрудничествата му с многобройни марки…Фокус в изложбата ще са проектите му за градската среда- гениални и същевременно прости решения, лишени от орнаменти, подчертаващи естествената красота на материалите и формите.

Любителите на автомобилен дизайн ще имат възможност да разгледат изложбата Mazda & SACo в Palacio Santa Bárbara, в която ще разберат повече за сътрудничеството между Mazda и Society of Contemporary Craftsmanship (SACo).

Museo del Traje ще представи изложбата Escultura tímida (Shy Sculpture)- диалог между традиционното и съвременно бижутерство. В нея ще може да видим развитието на съвременното испанско бижутерство през последните 30 години.

Националния музей за Декоративни изкуства ще представи „Women artists and design in the Spanish avant-garde“. Началото на 20 век е период на развитие на испанската културна сцена, в което взимат активно участие много жени. Но много малко от тях, като  Maruja Mallo, Ángeles Santos или María Blanchard са останали известни. Вече се разкриват интересните съдби и кариери на артисти като Delhy Tejero, Victorina Durán, Marisa Roësset Velasco или Pitti Bartolozzi. Съществуват още много творци, чието изкуство трябва да бъде преоткрито. Изложбата е разделена на различни секции, отразяващи различни сфери на изкуството- скулптура, живопис,  дизайни на килими, тапети, интериорен дизайн, керамика, мода, театрални костюми, сценография, илюстрации… Тези произведения са придружени със снимки, публикации и архиви, които да ни помогнат да разберем обхвата и значението на художествената дейност на тези творци в контекста на модерността и авангарда.

Изложбата „Villages of colonisation. Views of an invented landscape“ в Museo ICO ще ни покаже интензивната трансформация на испанския земеделски пейзаж, между 1939 и 1971 г. и развитието на съвременната архитектура.

„From Spain with Design: Identity and Territory“  е една от най-важните експозиции на изложението, която ще покаже повече от сто произведения на испански дизайнери. Организирана е със съдействието на UDIT – University of Design and Technology и е финансирана от Министерството на културата.

Няколко изложби, инсталации и професионалисти ще говорят за рециклирането и създаването на нови материали от отпадъци.

Ще може да видим и проекти на студентите от специалност „Дизайн“ от различни университети и факултети като  Университета в Навара, Университета Francisco de Vitoria University, UDIT University of Design, Университет Nebrija University…

В пространството на Fiesta Design ще бъде представена възстановка на участието на Испания на тринадесетото издание на  биеналето на занаятите Cheongju 2023 в Южна Корея, където страната беше почетен гост. Тази творческа среща привлича повече от 300 000 посетители, като ги запознава с работата на  близо 3000 творци от 60 страни по света. Испания представи 31 артиста от цялата страна. Madrid Design Festival ще покаже отново част от тях.

Спонсори и различни организации са подготвили награди и отличия. Така например ще може да присъстваме на връчването на MINI Design Award (за подобряване на градската среда), New Creative Environments Award в сътрудничество с Amazon (награда, която има за цел да подкрепи дизайнери и творци, които живеят в населени места с по-малко от 30 000 жители), MDF Awards (за големи постижения в областта на дизайна)…

Madrid DesignPRO, професионалните дни на изложението, ще съберат заедно едни от най-известните дизайнери от цял свят по време на срещи, лекции, кръгли маси, презентации… Piet Hein Eek, Irma Boom, Pau Cornet, Ben Reason, Oteyza, Andreu Carulla, Sara Ricciardi, Birgitte Due Madsen, OUCHHH, Pierre Jorge Gonzalez de Gonzalez-Haase, Quayla са някои от имената, които ще участват на Madrid DesignPRO.

Трудни ни е да опишем всички други събития, които ще бъдат организирани по време на Madrid Design Festival. Едно е сигурно- форумът ще е едно от най-вдъхновяващите европейски събития за дизайн в началото на 2024 г.

Специални издания