ИКЕА България обяви третото издание на Националния конкурс за детска рисунка

То е на тема „Космическа мисия: По-добро бъдеще на Земята“ и е част от кампанията на шведския бранд „Ела да играем“

 

За трети пореден път ИКЕА България организира национален конкурс за детска рисунка, който тази година е под надслов „Космическа мисия: По-добро бъдеще на Земята“. Традиционно конкурсът ще се проведе в партньорство с УНИЦЕФ България и е част от кампанията на шведския бранд „Ела да играем“, чиято мисия е да защитава правото на децата да растат и да се развиват в безопасна среда.

 

Тазгодишната тема е вдъхновена от любопитството и знанията на децата по отношение на Космоса и загрижеността им за бъдещето на планетата Земя. На същата идея е базирана и колекцията AFTONSPARV, която служи за отправна точка на кампанията, и е разработена в сътрудничество с група млади космически ентусиасти на възраст между 3 и 7 години. Тя се състои от меки плюшени играчки – астронавти и извънземни, кукли за пръсти, палатка във формата на космическа ракета, лампи, спални комплекти и светещи в тъмното завеси.

 

Участие в конкурса могат да вземат всички деца на възраст между 1 и 12 години, като нарисуват своя дружелюбен извънземен приятел, отправил се на мисия да направи Земята по-добро място за живеене. Всички рисунки трябва се качат на сайта ikeaplay.bg, придружени от кратко описание, от 28 ноември до 10 декември. След гласуване от публиката и специално жури ще бъдат обявени 15-те финалисти – трима, събрали най-много гласове от публиката, и още 12, избрани от журито. Накрая ще бъде избран един победител, чиято рисунка ще „оживее“ под формата на плюшена играчка с помощта на българския продуктов дизайнер Здравка Върбанова.

 

И тази година в журито ще се включат Богдана Трифонова – радио и телевизионен водещ, Александра Димитрова – художник-дизайнер и педагог в детски научен център „Музейко“, Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България, Здравка Върбанова – дизайнер и творец и Яна Якимова, управител на магазин ИКЕА София.

 

Космическият защитник на Земята, спечелил първото място, ще се превърне в поредния символ на мисията за по-доброто бъдеще за децата, заложена във всички съвместни инициативи на ИКЕА и УНИЦЕФ. Една от тях e кампанията „Стъпки заедно“, в която ИКЕА взема активно участие от 2019 г., посветена на превенцията на насилието и тормоза в училище.

 

„В ИКЕА винаги сме отдавали огромно значение на темите, които вълнуват децата и онова, от което имат най-голяма нужда. Една такава тема, която винаги успява да разпали любопитството им, е необятният свят на Космоса. Ще се изненадате от познанията им в тази област, но също и от загрижеността, която проявяват към планетата ни още от много ранна възраст. Именно това ни вдъхнови да посветим тазгодишното издание на конкурса на тази тема и да предизвикаме младите космически ентусиасти да нарисуват своя дружелюбен извънземен приятел, загрижен за бъдещето на Земята. Творчеството и правото на децата да играят и да се развиват в безопасна среда е основен приоритет на ИКЕА, за това и сме дългогодишен партньор на УНИЦЕФ България и провеждаме редица съвместни инициативи, сред които е и този конкурс“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър в ИКЕА България.

 

 

 

Специални издания