Изложението Heimtextil ще се фокусира върху трансформацията на текстила

Най-голямото изложение за текстил, Heimtextil, ще се проведе във Франкфурт от 9 до 12 януари 2024 г под мотото „Нова чувствителност“

 

Организаторите на Heimtextil разкриха основните тенденции, около които ще бъде организирано голямото изложение през януари. Изцяло растителни съставки, технологични решения и биоинжинерство са важните нововъведения, които развиват текстилната индустрия и предоставят  умни, екологични алтернативи на масовото производство. В допълнение, изцяло нова зона- Future Materials, ще ни покаже пък много интересни регенеративни материали. Мотото „Нова чувствителност“ отразява и новата философия и ангажираност на производителите, които все повече отчитат въздействието върху околната среда при вземане на решения или създаване на нов продукт.

 

Тенденции:

На растителна основа

Предимството на текстила, в чийто състав влизат растителни продукти е естествения му произход  и способността за рециклиране.  Този текстил може да бъде разделен на две групи. В първата се използва изцяло дадено растение. Подобрени култури на кактус, коноп, морски водорасли и каучук предлагат нови устойчиви текстилни решения. Те могат да се развиват независимо от климатичните промени и изискват по-малко химикали за развитието си. Втората група се състои от текстил, изработен от отпадъчни растителни продукти, остатъчни суровини от хранителната промишленост, като банани, маслини, райска ябълка, коноп…

Bananatex®, например, е първата в света издръжлива тъкан, произведена изцяло от естествено отгледани бананови растения Abacá. Култивирани във филипинските планини в рамките на естествена екосистема от устойчиво смесено земеделие и горско стопанство, растенията се отглеждат без пестициди и изкуствени торове. Културите са залесени в райони, които някога са били ерозирали поради монокултурни палмови насаждения. В момента те подобряват биоразнообразието и икономическия просперитет на фермерите от региона.

От пускането си на пазара през октомври 2018 г. Bananatex® е спечелил различни международни награди за устойчивост и дизайн, като Green Product Award 2019, Design Prize Switzerland Award 2019/20, както и German Sustainability Award Design 2021. През декември 2021 г. Bananatex® получи Cradle to Cradle Certified® Gold, най-модерния стандарт в световен мащаб за безопасни и устойчиви продукти.

 

-Технически решения, трансформиращи текстил

Технологията може да подпомогне трансформацията на текстил чрез използването на различни методи: повторно използване и рециклиране, умни начини на тъкане, специфичен дизайн. Например, връщането към по-стари, автентични занаятчийски умения при създаването на тапицерии произвежда по-малко отпадъци, а специфичен начин на тъкане на платове позволява разработка на по-широка гама цветове с ограничен набор от цветни конци. Технологията се развива непрекъснато, за да предоставя решения на проблеми като свръх потребление на енергия и вода за производството, както и за по-добра издръжливост и устойчивост във времето на новите продукти.

 

-Биоинженерство за подобряване на биоразграждането

Биоинженерството свързва природата и технологията и трансформира начина на производство на текстил. Иновативните продукти, в които се използва, са вдъхновени от природата, а производството им се основава на биомолекулярен процес. Устойчивото предимство на биоинженерния текстил е, че има същите функционалности като синтетично произведения, като същевременно е биоразградим поради естествения си произход. Тази технология може да бъде добавена и към по-стандартни продукти, за да увеличи възможността им за разграждане. В технологията CiCLO®, например,  се използва добавка, която се комбинира с полиестер и найлон в самото начало на процеса на производство на влакна. Добавката CiCLO® създава безброй биоразградими петна в матрицата на пластмасата, където микробите, които естествено съществуват в определени среди, могат да разграждат материалите точно както правят с естествените влакна.

 

-Нови цветови гами

По-отговорният подход  към методите на оцветяване води до по-приглушена, фина палитра, създадена с естествени пигменти. Тази нова чувствителност към естествените материи и багрила предполага и приемане на тяхната трансформация във времето- избледняване, несъвършенства…Новите методи за боядисване, които всъщност си припомняме от миналото, включват багрила, получени от семена от авокадо, водорасли, бактерии, хума, индиго, кошенил…

 

-Бъдещи материали: регенеративен дизайн

Регенеративният дизайн включва разработването на холистични творчески практики, които възстановяват или обновяват ресурсите, имат положителен ефект върху околната среда и подобряват живота на хората.  По време на изложението, в пространството The Trend Space, консултантската компания  FranklinTill ще ни покаже широка палитра от авангардни материали, илюстриращи принципите на регенеративния дизайн и ще ни запознае с дизайнери и производители, в чиято работа е залегнала тази напълно революционна практика.

От 9 до 12 януари 2024 г във Франкфурт очаквайте още много лекции, срещи, семинари на изключително интересни теми, разкриващи актуалните тенденции в бързо развиваща се текстилна индустрия.

 

Специални издания