Изложба на Стефан Николаев съпътства официалното откриване на DOT Sofia

На 29 септември, 2023 г,  се открива официално новата мултифункционална сграда DOT Sofia (ул. „Братя Миладинови“ 46), проектирана от IO Architects. Галерия „Сариева“, част от пространството, ще представи и самостоятелната изложба „ДОМ“ на Стефан Николаев
Сградата DOT.Sofia по проект на I/O архитекти получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ).  DOT.Sofia се намира в района на Женския пазар в София. Амбицията на проекта е да даде нова посока на неизбежната трансформация на този квартал. Това е място, съчетаващо съвременна архитектура и арт колекция, жилищни пространства, ресторант,  изложби и събития… Стоманената фасада на сградата се вписва естествено в колоритния пейзаж на района. Динамиката на едроразмерните й капаци  следва ритъма на намиращия се в непосредствена близост пазар. Сградата има силно присъствие, но и уважително отношение към спецификите на мястото.
Създадена специално за сътрудничеството на Sarieva/Gallery и DOT Sofia, изложбата на Стефан Николаев „Дом“, курирана от галерията, изследва фрагменти от образа на дома чрез серия творби, обединени от особено противоречие на символи и материи.
Заглавието се ражда като своеобразна игра на думи между dot и dom („дом“), тъй като DOT Sofia освен галерийно пространство е и жилищна сграда. Но по-важното е, че то свързва тази първоначална идея с повратен момент в модерното изкуство и епоха: произведенията стават неразделна част от домовете. Теми, линии, цветове, похвати, всичко се променя, за да се приспособи към новия начин, по който творбите биват разглеждани. Стефан Николаев предприема стилистично изследване на този феномен и някои от ключовите му теми и символи, търсейки същевременно нови точки на пресичане между скулптура и живопис.

Специални издания