Изживейте магията на шведската Коледа

Докато снегът се трупа, сърцата се стоплят в очакване на най-вълшебното време от годината – Коледа. В пъстрия списък с годишни празници тя се явява като ярка звезда, вплитаща в себе си дългогодишни традиции, топлина, уют и чувство на споделеност. Зимният сезон неминуемо идва с примигващите светлини, празничната украса и уханието на канела, а Коледа е повече от един ден в календара, ограден в червено; това е разказ за доброта и щедрост, за любов и приемственост, за надеждата и простата радост от това да бъдем заедно.

 

Коледа, отвъд религиозния си произход, днес вече е универсален празник, платно на културни обичаи и споделени човешки преживявания.

 

Един от пионерите в коледните традиции и отбелязването на този празник е далечната ни, но не прекалено, заснежена носителка на вековни традиции – Швеция.

 

Там с настъпването на декември започва магическа трансформация, в която семействата се потапят в света на коледните приготовления. Въздухът се пропива с аромат на шафран и греяно вино, поставящи начало на празничните кулинарни традиции. Домовете придобиват уютен блясък с меката светлина от запалените свещи и примигващите коледни лампички, създаващи неповторима атмосфера. Когато става въпрос за опаковане на подаръци и украсяване на елхата, шведите наблягат на ръчно изработени елементи – сложни орнаменти от слама и плетени декорации от сърца (,,julgranskarameller“), които добавят неповторим чар и говорят за лично отношение към празника.

 

Интересна шведска традиция е Денят на Лусия, който се чества на 13-и декември и включва шествие на млади момичета с корони от свещи, пременени в бяло, символизиращи триумфа на светлината над мрака. Нещо добре познато на всички нас е и традиционната коледна шведска маса (,,smörgåsbord”) – истински празник на сетивата, с емблематичните кюфтенца, ястия с херинга и различни солени колбаси, а за завършек има сочни кифлички с шафран, познати като ,,lussekatter” и оризов пудинг.

 

За да имаме възможност и в България да се насладим на тази уникална коледна атмосфера, брандът за обзавеждане и дизайн – ИКЕА, донася стоплящите сърцето традиции на шведската Коледа на българския пазар с жест, който съчетава празничното настроение с красота, функционалност и достъпност. В това така магическо време от годината ИКЕА представи тематичната коледна колекция VINTERFINT и стартира инициативата ,,Коледен базар“ – до 50% отстъпка на подбрана селекция от коледни и празнични продукти. От традиционните елхи, заемащи централно място във всеки дом, до набор от аксесоари като симпатичен зелен Дядо Коледа, красиви осветителни декорации STRÅLA, опаковъчна хартия, свежа празнична покривка за маса VINTERFINT, свещи, торбички и много други. Промоцията обхваща магазина на ИКЕА в София, ИКЕА Варна, ИКЕА Mall of Sofia и центровете за поръчки в Пловдив и Бургас.

 

Празничните намаления ще бъдат от 14и до 26-и  декември 2023 г. Те не само позволяват на българските клиенти да изпълнят дома си с очарованието на шведската Коледа, но и правят тези емблематични традиции по-достъпни, за да може всеки да си вземе поне частица скандинавско щастие по повод празника.

 

 

 

 

Специални издания