Иван Баан- Моменти в архитектурата

Vitra Design Museum представя изложба на един от водещите архитектурни фотографи, в която ще може да видим развитието на архитектурата в последните двадесет години- от официални фотографии на новопостроени архитектурни паметници до персонални проекти, документиращи начина на живот на десетки общности по света

 

Калина Константинова

 

Иван Баан е един от водещите архитектурни фотографи. Неговите изображения документират развитието на световните мегаполиси, изследват традиционни и оригинални жилищни структури и представят работата на известни съвременни архитекти, между които Рем Колхас, Herzog & de Meuron, Казуйо Седжима и Татяна Билбао.

Първата голяма ретроспектива на холандския фотограф е представена в момента във Vitra Design Museum (до 3 март 2024 г). Изложбата „Iwan Baan: Moments in Architecture“ ни запознава с обширното творчество на Баан на фона на архитектурна панорама от началото на 21-ви век в нейния градски и социален контекст.

През последните тридесет години бързият възход на дигиталните медии коренно промени света на фотографията и архитектурата. В момента процеса на строителство се документира в реално време и е достояние на всички, изображенията съпътстват успеха на архитектите, влияят на творческия процес… Иван Баан успява да проследи тази еволюция, работейки бързо и прецизно и създавайки поетични образи, изпълнени със смисъл. Баан знае как да представи сграда в най-добрата й светлина, като същевременно улавя моментите, в които архитектурата оживява, когато работниците си почиват, когато обитателите се нанасят…

„За мен е важно да разкажа история“, споделя Иван Баан. „Това е интуитивен и плавен процес. Търся не толкова да създам красиви изображения на архитектурни паметници, колкото да уловя конкретния момент и взаимодействията между хората: всички тези неочаквани и непредвидими моменти в и около дадено място, начина, по който хората живеят там и историите, които произтичат от тях“.

Интересът на Иван Баан към архитектурата датира от срещата му с холандския архитект Рем Колхас през 2004 г. Първата част от изложбата представя серия от изображения, документиращи два монументални проекта в Пекин: централата на Китайската централна телевизия, проектирана от архитектурното студио OMA на Рем Колхас  (2002–2012 г) и Олимпийския стадион по проект на  Herzog & de Meuron (2003–2008 г). Снимките на Баан се „промъкват“ зад красивите фасади и показват работата и ежедневието на хората, които са ги построили, често в трудни условия. Многобройни непубликувани досега снимки допълнително илюстрират как Баан разбира архитектурата като социален процес  и като символ на възхода на Китай до световна суперсила.

От първия си съвместен проект с Рем Колхас, Баан установява трайни контакти с много известни архитекти през годините. Herzog & de Meuron, Франсис Кере, Су Фуджимото, Татяна Билбао, Diller Scofidio + Renfro, SANAA, Тойо Ито и много други предпочитат проектите им да са заснети от Иван Баан.

Бaan улавя характера и контекста на сградите, като комбинира въздушни снимки, направени от хеликоптер с  различни панорамни гледни точки и близки планове. Вместо да чака „идеалните“ условия, Баан успява да улови характерни моменти.

Втората част на изложбата прави преглед на тази част от работата му, която се простира от музея MAXXI на Заха Хадид в Рим до проектите на Балкришна Доши в Ахмедабад през Центъра за обучение Rolex в Лозана, проектиран от агенция SANAA, и Националния театър Тайчунг, проектиран от Тойо Ито.

В експозицията може да видим и персонални проекти на фотографа, вдъхновени от пътешествията му по цял свят. Япония, Буркина Фасо, Хаити и Индия  са едни от любимите му дестинации, в които той документира начина на живот на местните общности. Един от тези проекти показва вероятно най-големия палатков град в света, когато на всеки дванадесет години приблизително между 50 и 80 милиона души се отправят на поклонение в индийския град Праяградж, за да отпразнуват индуисткия фестивал Кумб Мела. Друг проект е посветен на Torre David в Каракас, Венецуела, където жителите на града окупираха недовършена и празна офис кула, за да инсталират в нея своите жилища. Това вълнуващо социално изследване беше отличено през 2012 г. със Златен лъв на Венецианското биенале на архитектурата.

Изложбата е придружена от монография с повече от 600 фотографии, включващи проекти от последните 20 години.

 

Специални издания