Бъдещето на енергията

От 23 март до 1-ви септември 2024 г, музеят Vitra ще представи изложбата „Transform! Designing the Future of Energy“

 

Калина Константинова

 

Изложбата „Transform! Designing the Future of Energy“ хвърля светлина върху трансформацията на енергийния сектор от гледна точка на дизайна: от ежедневните продукти, които използват възобновяема енергия до проектирането на соларни къщи и вятърни станции; от интелигентни системи за мобилност до футуристични визии за устойчиви градове. Какви са критериите за проектиране на енергийно ефективен продукт? Как дизайнът може да допринесе за увеличаване използването на източници на възобновяема енергия? Как индустрията, правителствените политики и всеки един от нас могат да помогнат да се постигане на преход към устойчиво бъдеще?

Намаляването на използването на изкопаеми горива трябва да е приоритет, за да се намалят глобалните въглеродни емисии и да се забави промяната в климата. Точно както е повлияла зависимостта от изкопаеми горива дори и на най-малките детайли от нашето ежедневие, прогресивното преминаване към възобновяеми енергийни източници ще има огромен ефект върху нашето бъдеще. Дизайнът е от изключително значение, тъй като придава форма на новата ера на устойчивата енергия. Той е моста между науката и крайните потребители. Определя до каква степен иновативните технологии могат да бъдат използвани и често е решаващия фактор за това дали новите решения ще бъдат приети или отхвърлени от потребителите. В началото на изложбата посетителите са поканени да открият своя собствен потенциал за генериране на енергия. Въртейки педалите на стационарни велоергометъри, те могат да си дадат сметка колко време е необходимо, за да се произведе достатъчно електричество за обичайни дейности като варене на кафе, сърфиране в интернет или вземане на горещ душ.

Вторият раздел на изложбата е посветен на темата „Енергийни инструменти“ и включва продукти, прототипи и експерименти за живот „извън мрежата“ – без връзка с конвенционалната енергийна инфраструктура. Дизайнерката Полин ван Донген, например, интегрира фотоволтаични клетки в дрехи, като нейната „Слънчева риза“ (2015 г.) или в тъкани като Suntex (2022 г.).

Стефан Троендл пък разработва водородна готварска печка.

Уличната лампа Papilio по проект на Тобиас Трюбенбахер задоволява собствените си енергийни нужди с вграден вятърен ротор.

Задвижваната от слънчева енергия лампа Sunne на Марян ван Обел е съобразена с качеството на естествената слънчева светлина.

Със своя проект „Налични мрежи“, Пабло Брас изследва потенциала за улавяне на случайни потоци от енергия в и около дома – от вятъра, който навлиза през покрива, до течащата дъждовна вода по улука – за производство на малки количества енергия.  Освен тези съвременни експерименти, изложбата показва и  селекция от исторически проекти, които отразяват желанието на дизайнерите да работят в тази посока отдавна. Така наречената „Слънчевата бездействаща машина“, създадена от Чарлз и Рей Иймс през 50-те години на миналия век, вече използва фотоволтаична технология, за да задвижи кинетична скулптура.

В третата част на изложбата, обединени под заглавието „Transformers“ са представени иновативни подходи в областта на архитектурата и мобилността. Само строителният сектор е отговорен за приблизително една трета от световното потребление на енергия. Същото се отнася и за транспортния сектор.  Енергийната къща „Brattørkaia“ в Трондхайм, проектирана от архитектурното бюро Snøhetta, е призната за позиционираната в най-северната част на света енергийно положителна сграда. Тя произвежда повече от два пъти енергията, която консумира и отдава излишъка обратно в локална микромрежа. „Plus Energy Quarter P18“ в Бад Канстат, разработен от Werner Sobek в сътрудничество с AktivHaus, разполага със самодостатъчна отоплителна система, благодарение на комбинация от термопомпи, фотоволтаични топлинни колектори и контролирана вентилация на вътрешните жилищни помещения. „The Day After House“, проектирана от TAKK от своя страна демонстрира, че високотехнологичните решения не са задължителни за подобряване на енергийната ефективност на съществуващи сгради: благодарение на интелигентна пространствена конфигурация с различни климатични зони и използване на естествени изолационни материали, тази къща почти не изисква допълнително отопление.

Изложбата ще ни покаже също така експериментални автомобили, задвижвани със слънчева енергия като Covestro Sonnenwagen, който може да покрие разстояние до 500 км.

Всички форми на производство, разпределение и съхранение на енергия имат отпечатък, независимо дали става въпрос за добив на необходимите суровини, за изграждане и експлоатация на сгради за генериране или преобразуване на енергия или за инфраструктурата, необходима за съхранение и разпределяне на енергията. По тази причина последният раздел на изложбата е посветен на темата „Бъдещи енергийни пейзажи“. Тази област на изследване включва нови типологии за съхранение на енергия, като Energiebunker в Хамбург или Hot Heart, предложението на Карло Рати за междинно съхранение на топлинна енергия в град Хелзинки.

Представени са и други визионерски идеи за бъдещото производство на енергия, от моделите вятърни турбини, проектирани от студенти от ECAL/Лозана за канадския остров Фого, през хипотетичния „Eneropa“, проектиран от базирания в Холандия мозъчен тръст AMO на Рем Колхаас.

Исторически примери включват идеята на Herman Sörgel за огромна земна маса, захранвана с водноелектрическа енергия, въведена през 30-те години като проекта „Атлантропа“ или „Световната игра“ на Бъкминстър Фулър и идеята за управление на всички световни енергийни резерви и ресурси с глобална компютърна мрежа.

Изложбата подчертава факта, че трансформацията на енергийните системи трябва да включва повече от просто разширяване на възобновяемите енергийни източници. Интелигентното проектиране на ежедневни предмети и внедряване на визионерски градски дизайн и инфраструктура са от решаващо значение. Дизайнерите и архитектите по света вече допринасят с иновативни идеи и решения за намаляване на потреблението на енергия, промяна на нашия начин на живот и участие в процеса на постигане на устойчиво бъдеще. Енергията е едно от най-големите предизвикателства на нашето време – но и една от най-големите възможности да трансформираме нашия свят.

Специални издания