Шесто издание на архитектурния форум Share Sofia

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE отбелязва своето шесто издание в София, като се фокусира върху дизайна и изпълнението на фасадите, както и тяхното въздействие върху подобряването на обществените пространства.

Форумът SHARE Sofia 2022 се организира от SHARE Architects – най-голямата мрежа, посветена на професионалисти в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, съвместно с Камарата на архитектите в България.

SHARE Sofia Forum ще представи архитекти със забележителни проекти и международни лидери в иновациите и строителните технологии.

Събитието ще се проведе на 11 октомври в хотел Hyatt Regency Sofia.

Гост-лектори са Filippo Innocenti, директор ZAHA HADID, Великобритания; Gijs Rikken, асоцииран директор MVRDV, Холандия; Rex Bombardelli асоцииран директор 2Portzamparc, Франция; Ангел Захариев, основател на A&A Architects, България; Gilma Teodora Gylytė, основател и главен архитект в DO Architects, Литва; Цветан Петров, управляващ директор на Ivo Petrov Architects, България; Bernard Stroch, партньор PLP Architecture, Великобритания; AlperDerinboğaz, основател на Salon AlperDerinboğaz, Турция; Vlad Sebastian Rusu, основател Vlad Sebastian Rusu Birou de Arhitectură, Румъния; Andreas Vardas, основател на Vardas Studio architects + designers, Кипър.

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE Sofia 2022 ще бъде модериран от Орлин Давчев, декан на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, България.

 

 

ЛЕКТОРИ:

Filippo Innocenti, директор ZAHA HADID, Великобритания

Filippo Innocenti работи със Zaha Hadid в продължение на 20 години, от 2002 г. насам. Той се е специализирал в проектирането на транспортни съоръжения и сгради. По този начин започва успешното навлизане на ZHA в инфраструктурния сектор с проектирането на първите гари. Многократно награждаваната високоскоростна жп гара Неапол-Афрагола, метростанция Рияд KAFD, международното летище Нави Мумбай, генералният план на пристанището на Талин в Естония са само част от проектите на Филипо.

Gijs Rikken, асоцииран директор по дизайн MVRDV, Холандия

Gijs Rikken е архитект и асоцииран директор по дизайн в MVRDV от 2007 г. Той отговаря за проектирането и изпълнението на голямо разнообразие от проекти, вариращи от мащабни, сложни сгради до детайлно изследване на иновативни материали.

Rex Bombardelli, асоцииран директор по дизайн 2Portzamparc, Франция

Рекс Бомбардели завършва през 2004 г. в университета във Флоренция (Италия), годината, в която се присъединява към 2Portzamparc. Той е назначен за директор на дизайна през 2017 г. и сътрудник през 2019 г. Днес неговите области на експертиза включват културни институции и музикални съоръжения: опера, концертна зала и театър. Той отговаря за мониторинга на няколко обекта във Франция и в чужбина, като Шанхайската музикална консерватория и Националния конферентен център в Пекин.

Ангел Захариев, основател на A&A Architects, България

През 2005 г. Ангел Захариев основава с Асен Милев архитектурно бюро А&А Архитекти. Като мениджър и лидер на дизайнерския екип, той е награждаван с множество професионални награди: Архитект на годината, Сграда на годината, Archinova, Студент на годината и др. Сградата на A&A Architects, NV Tower, спечели 3-то място в най-известния конкурс за архитектура на небостъргачи в света – Emporis Skyscraper Award 2021.

Gilma Teodora Gylytė, съдружник-основател, главен архитект в DO ARCHITECTS, Литва

Gilma Teodora Gylytė е движеща сила в ориентираната към човека архитектура, като настоява за иновативни и огромни промени в Литва. Тя е съосновател на DO ARCHITECTS през 2013 г. и е известна с много креативни и светски проекти. Тя силно вярва, че дори мащабните разработки трябва да бъдат проектирани в човешки мащаб.

Gilma ръководи проекти, които създават положително въздействие и вдъхновяват хората. Тя създава концепцията и прототипния дизайн на улица-парк Наугардуко във Вилнюс, което инициира разработването на официално ръководство за проектиране на улиците в град Вилнюс – първото в Балтика.

Арх. Цветан Петров, управляващ директор на Иво Петров Архитекти, България

Цветан Петров е управител на българското студио „Иво Петров-Архитекти”. Завършил е Архитектурния факултет на УАСГ в София, България и е специализирал в L’ecole National Superiered’architecture de Bretagne в Рен, Франция. През последните 15 години той развива студиото и успява да превърне IPA в една от най-успешните компании за архитектура, урбанизъм и интериорен дизайн в България.

Bernard Stroch, партньор PLP Architecture, Обединеното кралство

Бърнард има изключителен опит в широка гама от търговски, жилищни, институционални и хотелиерски проекти в Обединеното кралство, Европа и Близкия изток. Сред най-новите му проекти е награденият Sky Central, който осигурява големи и гъвкави работни пространства за 3500 служители на Sky Television заедно с множество удобства за храна, спорт и развлечения.

AlperDerinboğaz, основател на Salon AlperDerinboğaz, Турция

AlperDerinboğaz е влиятелен архитект в Турция и Европа. Основател на архитектурната практика Salon, избрана за една от най-добрите млади практики на Archdaily за 2020 г., работата му изследва възможностите на физическата среда чрез връзката между пространство и време. Неговите проекти варират от мащабни културни институции до арт инсталации.

Andreas Vardas, основател на VARDAS STUDIO architects + designers, Кипър

Андреас Вардас е основател на VARDAS STUDIO architects + designers. Неговата практика в Пафос се разраства от 1997 г. насам, като проектира редица проекти с уникална естетика. Той получава архитектурно образование в Bartlett School of Architecture и практикува в офис в Лондон, преди да се върне в Кипър и да създаде своя собствена практика.

Vlad Sebastian Rusu, основател Vlad Sebastian Rusu Birou de Architectură, Румъния

Влад Себастиан Русу е архитект и университетски преподавател във Факултета по архитектура и урбанизъм в Клуж, Румъния. От 2008 г. работи активно в своето архитектурно бюро, като има множество проекти и проучвания, свързани с градското и архитектурно наследство, отличени с награди в страната и чужбина. В момента екипъта му се фокусира върху насърчаването на отговорна и иновативна архитектура, която подчертава смисъла и възстановява съществуващото наследство в градовете.

 

Присъстващи в България от 2017 г., SHARE Architects са посрещнали 1956 участници и 178 лектори в петте издания на форума в София. 30 български архитекти са членове на SHARE Architects Society, изключителна група в мрежата на SHARE Architects, която обединява 603 международни архитектурни лидери от 42 държави. Повече от 1956 професионалисти от България са регистрирани в общността на SHARE Architects.

Форумите на SHARE Architects се превърнаха през последните 25 години в основна платформа за работа в мрежа за архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE създава ефективна платформа за познаване и разбиране на многообразието на архитектурния феномен на съвременната архитектура. В момента събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 страни в Централна и Източна Европа, а общността на SHARE Architects наброява повече от 50 000 членове от цял ​​свят.

Билети за форума SHARE Sofia 2022 можете да закупите на share-architects.com.

Специални издания