Фондация Luma- новата архитектурна забележителност в град Арл

Сградата на фондацията, проектирана от Франк Гери, е новият символ на града

 

Калина Константинова

 

Наречена „Кулата“, облечената в неръждаема стомана сграда е част от кампуса на фондация Luma, посветена на съвременното изкуство. Авторът, Франк Гери, споделя, че при проектирането й е бил вдъхновен както от римските останки в град Арл, така и от специфичните стръмни скали в околностите на града, но може би най-вече от картината „Звездната нощ“ на Винсент ван Гог, която е била нарисувана съвсем наблизо.

Сградата е висока 56 метра и е покрита с 11 000 неравномерно подредени “тухли“ от неръждаема стомана. В нея са разположени изложбени пространства, архив, библиотека, офиси, зали за семинари и кафене.  Фасадата й е сякаш в непрекъснато движение, благодарение на отраженията на светлината, които във всеки един момент оформят различни картини. Създава се усещане за кинематографичност, за бързи щрихи, които невидима ръка рисува в пространството и които изведнъж изчезват и се сливат с небето или пък изплуват рязко, обагрени в ярък цвят- случаен отблясък от непрекъснато променящата се среда.

„Кулата“ се издига от остъклена основа с овална форма, която е вдъхновена от запазения римски амфитеатър в града.

Фондация Luma е създадена през 2013 г. от швейцарската колекционерка Мая Хофман на изоставения терен на бивш завод за производство на влакове. Целият терен е бил облагороден  и реновиран с помощта на архитектурно студио Selldorf. Индустриалните сградите са били запазени и сега са превърнати в експозиционни пространства, хотел, ресторант, артистични резиденции. Освен вече споменатите референции, свързани с проектирането на „Кулата“, тя определено е и в диалог с индустриалното минало на мястото.

„Архитектурната ни интервенция в комплекса се стреми да създаде баланс, позволяващ на индустриалното наследство от 19-ти век да съжителства с настоящия контекст, както и да приюти съвременното изкуство по най-оптимален начин, така че неговото послание да бъде ясно и добре прието“, споделят както архитектите от студио Selldorf, така и Франк Гери.

Не на последно място трябва да обърнем внимание и на парка на Фондацията, проектиран от белгийския  ландшафтен архитект Бас Сметс, който превръща индустриална „пустиня“  в истински оазис.

 

Специални издания