Фондация Le Corbusier в Париж представя изложбата „Фрагменти“

Мраморните мебели и декоративни предмети по проект на дизайнера Антони Гере и издадени от M éditions са вдъхновени от работата на Льо Корбюзие и от гръцката архитектура

 

Калина Константинова

 

В рамките на Paris Design Week Фондация Le Corbusier представя колекцията мраморни мебели и декоративни предмети по проект на младия дизайнер Антони Гере, издадени от M éditions. „Fragments“ е вдъхновена от две „митологии“- гръцката архитектура и творчеството на Льо Корбюзие. „Да работиш с мрамор означава да изследваш историята. Влязох в страстен  диалог между майсторството и дизайна, вдъхновен от трите древни архитектурни стила: дорийския и неговата благородна строгост, йонийския и неговите нежни извивки, коринтския и неговото изобилие от изразни средства“, споделя дизайнера.  Представянето на колекцията „Fragments“ в Maison La Roche – шедьовър, проектиран от Le Corbusier  и сегашния дом на Фондация Le Corbusier – има голямо символично значение за Антони Гере. Произведенията на дизайнера влизат в диалог с пространствата, изпъкват или се сливат с околната среда, благодарение на играта на светлина и сянка, толкова важна за великия архитект.

 

 

Maison La Roche (Фондация Le Corbusier), построена между 1923 и 1925 г. от Льо Корбюзие за колекционера Раул Ла Рош, е уникален проект, с изключително значение за историята на архитектурата. Използването на стоманобетон позволява на Льо Корбюзие да реализира това, което той нарича през 1927 г. „Петте точки на новата архитектура“. Това са отворената фасада, отворения план, широките прозорци, покритата градина и колоните. Maison La Roche е емблематичен пример за модерното движение, предшестващ Villa Savoye (1928 г) в Поаси. Maison La Roche  e паметник на  културата 1996 г.

Maison La Roche- 10, square du Docteur Blanche, Paris 16è, вход от  55, rue du Docteur Blanche

 

 

 

Антони Гере учи в École Boulle в Париж и след дипломирането си  през 2010 г започва работа в  Andrée Putman Studio. През 2015 г. се присъединява към екипа на Кристоф Делкур, където се занимава главно с  дизайна на мебелите от Delcourt Collection. През 2020 г. Антони Гере основава собствено студио. Първата му мебелна колекция „Les assises du temps perdu“ е вдъхновена от персонажите, описани в романите на Марсел Пруст. През 2022 г. Антони получава наградата French Design 100 в Елисейския дворец, а столът му «Verdurin» влиза в колекциите на Mobilier National (anthony-guerree.com).

 

Специални издания