Устойчив дизайн

Книга представя най-добрите практики, иновативни материали и решения в областта на дизайна за един по-отговорен свят

 

Калина Константинова

 

Френското издание  „75 дизайнери за един устойчив свят“  (75 designers pour un monde durable) e истински манифест, целящ  да обърне внимание на актуалните иновативни и екологични практики в областта на дизайна за едно по-добро бъдеще. Негов автор е Женевиев Гало, дългогодишен директор на ENSAD – Националния висш институт за декоративни изкуства в Париж. В книгата си тя представя пионерите на отговорния дизайн, тези от вече по-старото поколение, които продължават да работят в тази насока; талантите на днешния ден, търсещи отговори в настоящето; както и изобретателите с визия за бъдещето.

В изданието откриваме мебелите на холандеца Пит Хейн Ейк, сглобени от отпадъчни строителни материали, както и тези на Джаспер Морисън, направени от вече използвани коркови тапи. Участва и Оки Сато (Nendo) с колекцията Tokyo Tribal  за Industry+, в която включва традиционния  опит в обработката на бамбук на филипинските занаятчии, както и минерално покритие, създадено от лава. Може да се запознаем и с работата на мексиканеца Фернандо Лапос, който използва царевични листа, за да създаде новия материал Totomoxtle, идеален за стенни, подови покрития и декоративни предмети. Фернандо Лапос работи активно с общността на град Tonahuixtla, в южно Мексико, добавяйки и социална стойност на продуктите си.

С иновативни, но напълно естествени материали, работят и Ана Кристина Киноньес, която използва бананови кори и утайка на кафе, както и холандецът Ерик Кларенбек, който пък е изобретил био пластмаса от  водорасли.

Според Лусил Вио, друга дизайнерка, включена в книгата и изобретателка на „морския гипс“ и „морското стъкло“:  „Отпадъкът не съществува като понятие, той е ресурс, който чака да бъде оценен“.

 

„75 designers pour un monde durable“ (френска), Geneviève Gallot, éd. La Martinière, 272 p.

Специални издания