Яои Кусама в сътрудничество с френска марка шампанско

Дама, обсебена от точките и вдовицата Клико- добра компания за предстоящите празници

 

Калина Константинова

 

Радваме се за тези, на чиято маса за предстоящите празници ще присъства бутилка Veuve Clicquot- La Grande Dame, реколта 2012, реинтерпретирана от Яои Кусама  и не им завиждаме (е, може би малко). Любимите точки на гран дамата на съвременното изкуство са се отзовали върху етикета на бутилката, но по този сдържан и елегантен начин, който владеят само големите. Кутията на престижното шампанско също е реинтерпретирана, но по-свободно в цветния, психеделичен и неподражаем стил на японката. Към сета е добавен и още един елемент-  скулптура с конструкция от мед и смола, която служи за поставка на бутилката. От нея са изработени само 100 броя. Произведението на изкуството е наречено „My Heart that Blooms in the Darkness of the Night“.

Не за първи път 91 годишната Яои Кусама  сътрудничи с престижния производител на шампанско.  През 2006 г. японката покрива с любимите си точки оригинален портрет на Мадам Клико Понсарден. Произведението е продадено на благотворителен търг в Токио.

Цели 150 години делят Яои Кусама и Мадам Клико, но животът и съдбата на двете дами имат много допирни точки. Родена в Реймс през 1777, Никол Барб Понсарден се омъжва за Франсоа Клико, син на основателя на  вече престижната Maison Clicquot. Развивайки знанията си за производството и разпространението на шампанското, превръщайки ги в истинска страст, младата Мадам Клико поема семейния бизнес след преждевременната смърт на съпруга си през 1805 г. В епоха, когато светът на бизнеса отхвърля жените, Мадам Клико се осмелява да поеме ролята на ръководител на компанията с увереност и решителност, дързост и интелигентност. Яои Кусама показва същата смелост в своя живот. Родена през 1929 г. в патриархално семейство, където не се е гледало с добро око на влечението й към изкуството, тя поема сама съдбата в ръцете си и се превръща в едно от най-важните имена в съвременното изкуство. Днес сътрудничеството между Яои Кусама и Maison Clicquot е истински мост между вековете и преплита завинаги съдбите на двете смели и решителни дами.

 

Специални издания