Нови хоризонти за текстила през 2022

 

Завръщане към природата прогнозира изложението Heimtextil

 

Изложението за текстилни продукти Heimtextil ще се проведе от 11 до 14 януари 2022 във Франкфурт, но вече обяви прогнозите си за основните тенденции, които ще управляват пазара през следващата година. Обединени под мотото „Нови хоризонти“, те акцентират най-вече върху устойчивостта и запазването на ресурсите.

 

-Тенденцията Завръщане към природата (Deep Nature) подновява прекъсната връзка с природата, подканяйки хората да си припомнят знанията, уроците, решенията, които тя им е давала векове наред. Завръщането към природата е дългосрочен процес, който ще ни позволи да балансираме средата си, за да се надяваме на по-добро бъдеще. Тенденцията се изразява в необработени или грубо обработени текстури, бавен процес на изработка, естествен аспект и живи, хармонични, меки, земни и деликатни цветове.

 

-Хипер природа (Hyper Nature) пък ни свързва с природата, но чрез развитието на технологиите. Създаваме нови материали от неизползвани досега ресурси като водорасли, черупки на миди, утайка на кафе; имитираме природата в нейното разнообразие, форми и цветове, за да създадем по-устойчиви и практични предмети… Цветовата гама в тази тенденция е в различните нюанси на зеленото и сивото, а акценти са цветове като сьомга, корал и малина.

 

-Отвъд възприятията (Beyond Identity) ни припомня, че стойността на даден предмет, продукт, аксесоар не трябва да се измерва вече само по външния му вид. Не можем да си позволяваме да продължаваме да търсим само новото, лъскавото, последния модел. Рециклирането, преобразуването, доносването добавят стойност, защото се грижат за запазване на ресурсите. В интериора навлизат материи като рециклирани синтетични тъкани, ретро коприна и сатен, текстил в естествен цвят и нови текстилни материали на целулозна основа. Тази тенденция се отличава с бледи, пастелни тонове.

 

-Силна идентичност (Empowered Identity) е тенденция, която създава устойчиви връзки между различните култури, разпалвайки вдъхновението от занаятчийския и ръчния труд. Конкретно по отношение на текстила рециклирани и запазени тъкани с история са третирани с техники като бродерия, туфинг, кръстосан шеф. Основните цветове са акцент в тази тенденция. Хармонично са преплетени с бледо оранжево и бледо лилаво.

 

Изложението Heimtextil очаква своите посетители през януари, а междувременно можете да посетите сайта му и да разгледате „Библиотеката с материали на бъдещето“ изцяло онлайн. Тази колекция от вдъхновяващи нови материи и тъкани за обзавеждане, създадени от дизайнери с нестандартно мислене, от занаятчии, привлечени от иновациите, от производители, отговорни за околната среда, променя възприятията ни и ни предоставя алтернативи. В сайта на изложението можете да се запознаете по-подробно и с всяка от тенденциите – там те са илюстрирани с цветови палитри, късометражни филми, продукти, дори музика.

 

Специални издания